Et dansk atmosfære-observatorium på den internationale rumstation og et automatiseret system til satellitbaseret overvågning af den arktiske havis.
Det vil være to konkrete resultater af en ny national satsning på klimaovervågning fra rummet, som regeringen har foreslået som oplæg til folketingets forhandlinger om fordeling af globaliseringspuljen, der finder sted i denne uge.
Bag satsningen står Dansk Rumkonsortium, der rummer alle betydende virksomheder og forskningsinstitutioner inden for rumforskning og rumteknologi i Danmark.
Klimasatsningens hoveddel er et udviklingsprogram, der fokuserer på satellitovervågning af klimaforandringer i Arktis og Grønland samt på målinger af klimaprocesser i atmosfæren.
»Satsningen vil tage form som en integreret videnskabelig, teknologisk og formidlingsmæssig indsats, der i et tæt samarbejde mellem danske virksomheder og forskningsinstitutioner vil sætte Danmark på verdenskortet som førende klimanation og give dansk forskning og erhvervsliv et markant innovationsløft,« siger chefkonsulent Sune Nordentoft Lauritsen fra DTU Space.
Satelitter giver forvarsler om klimaændringer
Der er en række gode grunde til at gøre netop Grønland og Arktis til hovedemnet for en satsning på satellitbaseret overvågning af klimaforandringer, mener Sune Nordentoft Lauritsen.
»Satellit-observationer giver enestående muligheder for at få aktuel information om klimaforandringerne i de fjerntliggende og ufremkommelige arktiske egne. En dansk satsning på systematisk overvågning af disse områder vil ikke bare være af stor regional interesse for rigsfællesskabet, men også af global betydning, fordi klimaforandringer i Arktis kan give et tidligt forvarsel om, hvad der er på vej i resten af verden - blandt andet i form af vandstandsstigninger i verdenshavene," siger han.
Skal overvåge Nordvestpassagen
Det automatiserede system til satellitbaseret overvågning af havisens udbredelse skal løbende og systematisk kortlægge den arktiske havis. Et sådant system vil ikke bare være af videnskabelig interesse, men vil også være af værdi for fremtidig kommerciel skibstrafik gennem Nordvestpassagen, der forventes at blive sejlbar inden for en kort årrække, samt for råstofudvinding i de arktiske havområder.
Det danske atmosfæreobservatorium, ASIM, skal efter planen placeres på den internationale rumstation ISS i 2012. Herfra skal observatoriet indsamle data om fundamentale fysiske processer i atmosfæren, hvilket vil øge forståelsen af Jordens klima og dets udvikling.
Lavet i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet, DTU