Dansk løbebånd til fisk er en eksportsucces
Dansk marinbiolog forlod bureaukrati på universitetet og startede en niche-forretning med målesystemer til fisk. Forskningsbaggrunden har givet firmaet succes i international konkurrence.

Det begyndte i 2002 med en slags løbebånd til fisk i et lille garage-firma i Ålborg.

I dag er målesystemer til fisk blevet mere end et fuldtidsjob for Jannik Herskin og tre ansatte. 

Jannik Herskin henviser til sin forskningsbaggrund, når han skal forklare, hvorfor firmaet kan klare sig i den internationale konkurrence. De ansatte har indsigt i marinbiologisk forskning og kan trække på deres egen erfaring fra laboratorierne.

»Vi kender teknologien, men vi forstår også den forskning, udstyret skal bruges til. Det er en særlig og god kombination,« siger Jannik Herskin.

Løbebånd til fisk var startskuddet

Firmaet, der er døbt Loligo Systems, udvikler måleudstyr til at studere fisks fysiologi.

Målingerne bruges af forskere, der undersøger verdens fiskebestande, deres vandringsmønstre, eller hvordan klimaforandringer påvirker livet i havet.

Firmaet har blandt andet udviklet en svømmetunnel, som er en slags løbebånd for fisk.

Vandstrømmen i tunnelen tvinger fisken til at bevæge sig. Samtidig kan man måle på dem ved hjælp af sensorer eller registrere deres bevægelser med videoovervågning.

På den måde kan man eksempelvis fastslå, hvordan fiskene reagerer på forskellige temperaturer, hvor hurtigt de kan svømme, og hvor meget energi de bruger på at bevæge sig fra et sted til et andet.

Svømmetunnelen er bare et af mange produkter, firmaet har udviklet.

»Vi har udviklet udstyr til målinger på alt fra små larver til store hajer. Alle vores løsninger er forskellige, fordi de er tilpasset det enkelte forskningsprojekt,« siger Jannik Herskin.

Ud over den praktiske løsning er software og rådgivning en vigtig del af firmaets ydelser. De skræddersyede løsninger gør firmaet konkurrencedygtigt på et internationalt marked.

Rådgivning kan eksporteres

94 procent af produktionen fra det lille jyske firma bliver eksporteret. 

USA og Canada, hvor de store universiteter har penge til specialiseret udstyr, aftager mest. 

Men en tredjedel af eksporten går til Australien og Asien. Især i Kina er salget på vej op, og her er firmaet ved at ansætte en ny medarbejder.

»I Kina er de ikke så glade for at importere generelt, så det er mange er overraskede over. Men vores type produkt sælger godt i Kina,« fortæller Jannik Herskin.

Det skyldes sandsynligvis kombinationen af, at firmaet sælger en særlig specialiseret viden, og at Kina satser stort på forskningen i øjeblikket.

Savner ikke forskerlivet

Jannik Herskin har drømt om at blive havbiolog, siden han var 12 år.

Han afsluttede sin kandidat med et speciale på marinbiologisk laboratorium i Helsingør.

Men selvom han var målrettet og havde et stærkt CV, var der ikke gode udsigter til en fast stilling i universitetsverdenen. Forskerlivet var en kamp om stillinger og midler. 

I de midlertidige forskerstillinger, som han blev ansat i, gik meget af tiden med andre ting end forskning, og midlerne blev ikke altid givet til de idéer med størst potentiale, følte han.

Det var ganske vist lidt af et tilfælde, at det lige blev måleudstyr Jannik Herskin og en anden forsker videreudviklede og i dag lever af, men livet som selvstændig passer den tidligere forsker godt.

Hans karriereskift skyldes især det gode miljø for iværksættere på Aalborg Universitet, mener han.

»Jeg blev jo nærmest mobbet af mine kollegaer, fordi jeg var en af de eneste, der ikke havde et momsregistreret firma ved siden af forskerjobbet. Miljøet på Aalborg Universitet inspirerede mig meget til at prøve mine ideer af som iværksætter,« siger han.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk