Sponseret af Danish Science Factory

Videnskab.dk samarbejder med Danish Science Factory.

Danmark skal være uafhængig af fossile brændstoffer i 2050
Jordens fossile brændstoffer er ved at slippe op, og kloden er hårdt belastet hvad angår CO2-udledning. For at komme denne problemstilling til livs har regeringen sat sig et ambitiøst mål om vores udledning af fossile brændstoffer.

Der findes et hav af alternativer til fossile brændstoffer og derfor arbejder State of Green på at samle de forskellige sektorer, der så i fællesskab skal udarbejde en løsning. (Foto: Shutterstock)

Der findes et hav af alternativer til fossile brændstoffer og derfor arbejder State of Green på at samle de forskellige sektorer, der så i fællesskab skal udarbejde en løsning. (Foto: Shutterstock)

Denne artikel er skrevet af ESOF2014 Future Academy.

Regeringen har sat sig et mål om, at Danmark skal være uafhængig af fossile brændstoffer i år 2050, da Jordens fossile brændstoffer begynder at slippe op.

Dette er ikke umuligt, da Danmark har de midler, der skal til for, at det kan lykkes bedst muligt.

ESOF, der står for Euroscience Open Forum, er en europæisk videnskabskonference, hvor forskere fra hele verden mødes og debatterer samfundets aktuelle problemer i et åbent forum.

Hvert år vælges et tema, og i år var temaet 'building bridges', hvilket betyder, at konferencen i år prøvede at skabe broer mellem forskellige områder, blandt andet mellem videnskab og politik.

Desuden har ESOF en ambition om at få videnskaben ud til den almene befolkning. ESOF Future Academy, der er et projekt, hvor unge gymnasieelever får mulighed for at deltage i og udføre forskellige arbejdsopgaver i forbindelse med ESOF-konferencen, tog en snak med Gry Brostrøm ved State of Green's stand til ESOF-konferencen. Gry Brostrøm er projektleder i State of Green.

Hvorfor skal Danmark være uafhængig af fossile brændstoffer i 2050?

»Oliekrisen i 70’erne gjorde os opmærksomme på, at der er et problem i at være afhængig af olie, både samfundsmæssigt og økonomisk,« svarer Gry Brostrøm.

Fakta

Artiklen er skrevet af gymnasieelever fra ESOF2014 Future Academy.

Eleverne, som er såkaldte Future Communicators, har skrevet artikler og kommunikeret via Twitter og Instagram fra den store videnskabelige konference ESOF, hvor 4.500 forskere deltog. Heriblandt flere modtagere af Nobelprisen.

Oliekrisen i 1970'erne opstod under krigen mellem Israel og Egypten/Syrien, hvor de arabiske lande udløste en olieblokade, fordi USA støttede Israel. Efterfølgende valgte OPEC at nedskære deres olieproduktion og samtidig sætte priserne op.

»Selvom nedskæringen var lille, udløste beslutningen dramatiske prisstigninger. For at undgå en lignende situation i forhold til olien bliver vi nødt til at finde alternativ brændsel,« mener Gry Brostrøm.

Hvordan har I tænkt jer at gøre det?

»Der findes et hav af forskellige muligheder, og derfor arbejder State of Green på at samle de forskellige sektorer, der så i fællesskab skal udarbejde en løsning.«

»Man kan sige, at vi deler verden op i de forskellige sektorer, altså vindenergi, vand, ressourcer, affaldshåndtering osv. Og alle de her sektorer skal jo finde en løsning, der kan gøre os uafhængige af fossile brændstoffer. Det nytter ikke, at man bare sætter en masse vindmøller op. Der skal gøres en masse, så det er en palette af forskellige initiativer, der skal sættes i gang,« siger Gry Brostrøm.

Hvor langt er vi i processen?

»Altså jeg kan sige, at vi har x antal vindmøller, x antal forbrændingsanlæg, x antal strategier der skal arbejde hen imod målet, men hvor langt vi er, tror jeg ikke, der er nogen, der ved,« siger Gry Brostrøm.

Med det sagt vil man dog aldrig blive fuldstændig uafhængig, da for eksempel Mærsk, der er en stor del af den danske industri, ikke vil kunne være fuldstændig uafhængig af fossile brændstoffer, mener Gry Brostrøm.

»Et rigtig godt eksempel på det, der arbejdes hen imod, er Samsø, der godt nok er et lille samfund, men allerede nu udelukkende kører på grøn energi,« slutter Gry Brostrøm.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk