Daddelfrø spirer efter 2.000 år
Metusalem kalder forskerne den daddelplante som begyndte at spire fra et ældgammelt frø, udgravet i kong Herodes’ fæstning Masada.

Gamle daddelfrø fra Masada.
(Foto: Guy Eisner/Science Magazine)

Gamle daddelfrø fra Masada. (Foto: Guy Eisner/Science Magazine)

Masada ligger i Israel, på toppen af en 400 meter høj klippe i Negev-ørkenen. Den blev bygget af Kong Herodes den Store. Med svimlende stejle klipper på alle sider, var den et sikkert tilflugtssted.

Fæstningen er imidlertid mere kendt for en anden historie: Efter at romerne havde raseret Jerusalem, indtog nogle af de overlevende jøder fæstningen og holdt stand - omkring år 70 efter Kristus. Da jøderne skønnede at slaget var tabt, skulle de være blevet enige om, at det var bedre med et kollektivt selvmord, end at romerne fik fat i dem.

Fæstningen var centrum for arkæologiske udgravninger i 1960'erne, og et daddelfrø var blandt fundene fra dengang.

Plantet i 2005

Et af frøene, døbt Metusalem, blev plantet den 19. Januar 2005 af israelske forskere. Otte uger senere kom spiren.

Bibelens Metusalem skal have været en af urtidens stamfædre, og den ældste person som er nævnt dér, med sine angivelige 969 leveår. Deraf kommer også udtrykket 'gammel som Metusalem'.

Masada nationalpark.
(Foto: Wikimedia Commons)

Frøet gør imidlertid bibelfiguren til en ren årsunge. Nu er det nemlig bekræftet at daddelfrøet var 2.000 år gammelt. Dette rapporterer forskerne i tidsskriftet Science.

Kulstofdatering

I dag har planten fået lov at vokse i 26 måneder, og den hæver sig nu lidt over én meter over kanten af urtepotten. Det er plantespecialisten Elaine Solowey som har taget vare på den ældgamle plante.

Forskerne har hele tiden ment, at daddelplanten kom ud af det ældste frø som nogen sinde er begyndt at spire - og at den var meget ældre end den tidligere rekord-indehaver; en lotusplante som voksede fra et 1.300 år gammelt frø.

De kunne imidlertid ikke være sikre, før Markus Egli analyserede to af de andre frø som blev fundet på samme sted, foruden dele af det originale frø, som sad fast i Metusalems rødder.

Dateringen blev gjort ved at se på en form for kulstof som findes i alle levende ting, og som bliver reduceret med en bestemt og jævn hastighed efter at organismen er død. Teknikken kaldes kulstof 14-datering.

Metusalem efter tre måneders vækst.
(Foto: Guy Eisner/Science Magazine)

Nu rapporterer forskerne så, at Metusalem virkelig er 2.000 år gammel, plus minus 50 år.

Daddelpalmeskov

Siden fæstningen blev bygget for omkring 2.044 år siden, var det nok sådan at Metusalems 'forældre' sørgede for føden til jøderne som holdt stand i borgen.

Tidligere voksede der daddelpalmer i tykke skove over hele floddalen omkring Jordan, men i dag må israelerne importere dem.

Generne i planten som vokser fra det ældgamle frø, kan måske være med til at genoprette nogle af de gamle planter. Desuden er forskerne nygerrige efter at vide om de havde medicinske egenskaber.

Efter 26 måneders vækst har Metusalem nået en højde på 121 centimeter. (Foto: Guy Eisner/Science Magazine)

Metusalem vil imidlertid ikke producere dadler før omkring år 2010, hvis den klarer sig, og kun hvis det er en hun-plante. Bærer den derfor frugt, vil forskerne omdøbe den til 'Fru Metusalem', melder tidsskriftet Science.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Reference

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.