Curiosity opdager aflejringer efter vand på Mars
NASA's Mars-bil Curiosity har fundet aflejringer efter vand på Mars. Forskerne ved endnu ikke, om vandet altid har været der, eller om det er kommet og gået.

Det så nogenlunde således ud, da Curiosity landede på Mars i 2012. (Foto: Skærmbillede)

Det så nogenlunde således ud, da Curiosity landede på Mars i 2012. (Foto: Skærmbillede)

NASA's Mars-bil Curiosity har gjort en ny opdagelse, som kan gøre os klogere på det store, ukendte og fremmede univers omkring os. 

Den lille robot har undersøgt det såkaldte Gale-krater, som forskerne længe har ment kan have indeholdt vand. Undersøgelserne viser, at der i krateret er aflejringer efter vand.

Aflejringerne kan spores tilbage til engang for cirka 2,8 milliarder år siden, og vandet kan have været tilstede i en million år eller mere.

Uklart, om Mars altid har haft vand

Det er fortsat uklart, om Mars altid har haft vand, eller om vandet er kommet og gået.

En af forskernes teorier går på, at Mars kun har været lejlighedsvis våd i kortvarige perioder efter vulkansk aktivitet eller påvirkninger fra asteroider.

Curiosity har haft sin daglige gang på Mars siden 5. august 2012. 

Som en hyldest til  Curiosity, har geobiolog hos NASA, Jeffrey Marlow og komponist Austin Wintory, lavet videoen, som du kan se herunder. 

 

Video: caltech

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker