Chance for nordlys i Danmark inden for 48 timer
Solen er meget plettet i disse dage og særligt to solpletter går med stor sandsynlighed snart i udbrud og slynger enorme mængder plasma mod Jorden. Det giver chancer for nordlys - også i Danmark.

Her ses solpletterne på Solen, hvor særligt de to områder AR2221 og AR2222 med stor sandsynlighed snart går i udbrud. (Kilde: SDO/HMI)

Her ses solpletterne på Solen, hvor særligt de to områder AR2221 og AR2222 med stor sandsynlighed snart går i udbrud. (Kilde: SDO/HMI)

To store solpletter ses tæt på midten af Solskiven, hvilket betyder, at de vender mod Jorden. Solpletterne har navnene AR2221 og AR2222. Solpletter er mørke områder, hvor Solens magnetfelt er meget stærkt og indviklet.

Disse områder kaldes også for aktive regioner og får numre, så man kan følge dem på solskiven.

Det indviklede magnetfelt i aktive regioner kan udsende soludbrud, hvor store mængder plasma bliver slynget ud fra Solens øvre lag, kaldet koronaen.

Lille chance for nordlys i Danmark

De to solpletter har et beta-gamma magnetisk felt, hvilket betyder, at de kan udsende soludbrud af M-klasse styrke.

Styrken på soludbrud er delt op i klasserne C, M og X, hvor C er den svageste, og X er den kraftigste.

Hvis et soludbrud rammer Jorden, kan det skabe smukt nordlys, men de kan også skabe problemer for de satellitter, vi har sendt ud i rummet.

Forskere estimerer, at der er 50 procent sandsynlighed for, at solpletterne går i udbrud inden for de næste 48 timer. Dette giver gode chancer for nordlys i de polare egne, og en lille chance for nordlys her i Danmark.

Du kan se solpletternes udvikling i denne kort animation.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.