Bortførte gøge er overraskende selvstændige
Selvom man bortfører en gøg til Spanien, finder den tilbage til sin oprindelige trækrute. Nogle gøge vælger på egen hånd at søge mod 'rastepladser' på den oprindelige trækrute, og de finder på egen hånd helt til Centralafrika og tilbage til Danmark.

Danske forskere har flyttet 11 danske gøge til Spanien for at undersøge, hvordan de ville reagere i forhold til deres vintertræk. Her ses en af gøgene med GPS-sender på ryggen. (Foto: Mikkel Willemoes)

Danske forskere har flyttet 11 danske gøge til Spanien for at undersøge, hvordan de ville reagere i forhold til deres vintertræk. Her ses en af gøgene med GPS-sender på ryggen. (Foto: Mikkel Willemoes)

I et nyt studie har forskere fra Københavns Universitet flyttet 11 gøge fra Danmark til Spanien lige inden fuglenes vintertræk.

Fuglene fløj kun 100 kilometer sydpå, før de igen søgte mod deres oprindelige trækrute, beretter Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

»På trods af, at gøgene aldrig har været i nærheden af de områder, de blev flyttet til, havde de tilsyneladende ingen problemer med at finde tilbage på rette spor. Til gengæld sigter de efter meget forskellige mål. Gøgenes individuelle og fleksible valg tyder på, at de ikke bare flyver på instinkt, men at de er i stand til at vurdere fordele og ulemper ved forskellige ruter, sandsynligvis baseret på deres helbred, alder, erfaringer eller ligefrem personlighedstræk,« siger postdoc Mikkel Willemoes fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima på Københavns Universitet i pressemeddelelsen.

»De evaluerer simpelthen deres egen tilstand og justerer deres reaktion ud fra det. Det er et ret kompliceret element i trækfuglenes adfærd, som vi har dokumenteret for første gang,« siger han videre.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Scientific Reports.

Gøge søgte mod velkendte 'rastepladser'

I 2014 iagttog forskerne, hvordan gøge, der fløj på træk fra Danmark, gjorde ophold i henholdsvis Polen, Balkan, Tchad og den Demokratiske Republik Congo.

De 11 gøge, som blev sluppet fri i Spanien, foretog individuelle valg. Tre af dem fløj til den Demokratiske Congo Republik Congo, mens tre andre fløj alene til hver af de tre andre stop på den oprindelige trækrute. Resten af fuglene mistede deres sendesignal undervejs.

På videoen herunder kan du se, hvilke ruter de 11 gøge udsat i Spanien (røde linjer) tog samt gøgenes normale trækrute fra Danmark (sorte linjer).

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk