Billeder af Saturn-storm
Billeder fra Cassini-sonden viser den mest langvarige storm, der nogensinde er blevet set på planeten Saturn.

Billedet her viser en del af stormen, optaget af Cassini-sonden 12. januar i år. Stormen ses som det turbulente bånd øverst på planetskiven. Billedet er optaget i infrarødt lys og gengivet i falske farver. (Billede: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)

Billedet her viser en del af stormen, optaget af Cassini-sonden 12. januar i år. Stormen ses som det turbulente bånd øverst på planetskiven. Billedet er optaget i infrarødt lys og gengivet i falske farver. (Billede: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)

 

5. december sidste år dukkede en lille plet op i atmosfæren på Solsystemets næststørste planet, Saturn.

Pletten var starten på et enormt stormvejr, der allerede i slutningen af januar i år strakte sig hele vejen rundt om planetens nordlige halvkugle.

Stormen rasede helt frem til slutningen af juni og satte med en aktiv periode på 200 døgn ny rekord som den mest langvarige storm, der nogensinde er set på ringplaneten. Den tidligere rekordholder blev set i 1903, hvor stormen rasede i 150 døgn.

Fra sit kredsløb om Saturn har rumsonden Cassini naturligvis fulgt den store storm, men også teleskoper på Jorden har bidraget til at studere det rekordlange stormvejr.

Billedserien fra Cassini viser udviklingen fra december 2010 til august 2011 i den største storm på Jupiter siden 1990. (Billeder: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)

Selvom den store storm for længst er løjet af, ses stadig spor efter det rekordlange stormvejr i form af turbulente skyer i Saturns atmosfære.

Ud over billeder optaget i både synligt og infrarødt lys, så har Cassini-sonden også registreret radiostøj fra stormens elektriske aktivitet og dermed vist, at der var tale om et gigantisk tordenvejr.

Forskerne håber på, at Cassini vil få lejlighed til at følge andre store Saturn-stormvejr.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk