Bedre end vindmøller: Undervandsturbiner er det nye håb
Et hold af forskere har udviklet en undervandsturbine, som kan omdanne energi fra havstrømme til miljørigtig elektricitet. Med optimale forhold vil vandturbinen kunne generere energi til 13.500 husholdninger - til sammenligning producerer en typisk vindturbine energi til 600 hjem.

Miljøets fremtidsudsigter er dystre, og energiressourcerne slipper stille og roligt op.

Imens forsøger forskere at finde ud af, hvor fremtidens energiforsyninger skal komme fra.

Men nu har en gruppe amerikanske forskere og ingeniører sat sig sammen i gruppen 'Crowd Energy'. Gruppen har sat sig for at udvikle en ny teknologi, som skal udnytte havets strømninger til at lave miljørigtig energi. Forskerne ønskede nemlig at finde en kilde til ubegrænset energi, der skal være et miljøvenligt alternativ til de fossile brændstoffer og atomkraft.

Teknologien har fået navnet 'Ocean Energy Turbine' og består af undervandsturbiner, der generer energi fra havstrømmene. Du kan se mere om projektet i videoen ovenfor.

Én turbine kan give nok energi til 13.500 hjem

Initiativtageren til projektet, Todd Janca, fortæller, at problemet med sol- og vindenergi er, at de begge er begrænsede energikilder, fordi de er afhængige af vejrforholdene. Men med havstrømmene er det anderledes: Energien herfra er mere konstant end fra de andre miljørigtige energikilder. 

»Med den nye teknologi kan vi indfange energi på en ny måde, som aldrig er set før,« siger Todd Janca til Livescience.com.

Undervandsturbinen består af tre vinger, der minder om vinduesskodder. Strukturen på vingerne gør, at skodderne lukker sammen, når vandet flyder i samme retning, som vingerne bevæger sig. Havstrømmen får dermed vingerne til at dreje rundt. En generator i turbinen konverterer den roterende bevægelse til elektricitet.

Der er endnu ikke blevet bygget en prototype af undervandsturbinen, men Todd Janca planlægger at lave en prototype med et vingefang på cirka 30 meter. Med optimale forhold vurderer han, at en turbine i den størrelsesorden kan generere 13,5 megawatt elektricitet. Det er nok energi til at opretholde 13.500 husholdninger.

Hvis man laver det samme regnestykke for en vindmølle, der genererer 600 kilowatt, svarer det til et energiforbrug hos 600 husholdninger. Dog er det svært at lave en direkte sammenligning, da der er mange omstændigheder, man bør tage højde for: Blandt andet, om vindmøllen er en nominelt 600 kilowatt mølle, og derfor konstant producerer den mængde energi, omskifteligt vejr og den konstante udvikling af vindmøllernes effektivitet.   

Turbiner kan nok ikke erstatte fossile brændstoffer

Vindmøllerne når ikke undervandsturbinerne til sokkeholderne, når det gælder om at kunne generere mest mulig miljørigtig energi (Foto: Shutterstock)

På trods af, at havstrøm som energiressource har stort potentiale, siger kritikere, at man må tage højde for forskellige problemstillinger ved teknologien.

Andrea Copping, der er marine- og hydrokinetisk forsker hos the U.S. Department of Energy Pacific Northwest National Labroatories i Washington, mener ikke, at den alternative energikilde alene kan erstatte de fossile brændstoffer.

Energien fra havstrømmene skal, med andre vedvarende energikilder, være en overordnet alternativ løsning på fremtidens energiproblemstilling, spår hun. 

Derudover udtaler Andrea Copping ifølge LIvescience, at det er usikkert, hvilken effekt turbinerne har på økosystemerne i havene. Det er umuligt at sige, hvad den præcise effekt vil være på miljøet, fordi man ikke har testet teknologien i vandet.

Dog skal turbinerne placeres i en dybde på omkring 90 meter eller mere, og i områder med hurtige havstrømme, hvor kun få dyr begår sig. De dyr, man bekymrer sig mest om, er havskildpadder og hvaler, men disse dyrs sansesystemer er så veludviklet, at de vil være gode til at undvige turbinerne, siger Andrea Copping.

Energi fra turbiner er på vej frem

Interessen for at udvinde energi fra havets strømninger er også vokset frem i andre lande.

I Skotland har man lavet lignende forsøg med at generere energi fra undervandsturbiner. Det skotske firma Scottish Power testede, ifølge CNN, en undervandsturbine ved Orkney Islands i 2012.

Turbinen formåede at producere omkring 1 megawatt elektricitet, hvilket er nok energi til omkring 500 husholdninger.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: