Atlanterhavet bliver koldere
Smeltende is i Arktis giver lavere vandtemperaturer i hele Nordatlanten. Det tvinger dyr og planter sydpå og kan måske forklare nedgang i fiskeriet.

'Intet er så rummeligt som havet, intet så tålmodigt,' skrev den norske forfatter Alexander Kielland for over hundrede år siden. Nu frygter forskere at Atlanterhavets tålmodighed er ved at rinde ud. (Foto: Colourbox)

'Intet er så rummeligt som havet, intet så tålmodigt,' skrev den norske forfatter Alexander Kielland for over hundrede år siden. Nu frygter forskere at Atlanterhavets tålmodighed er ved at rinde ud. (Foto: Colourbox)

Klimaet i de arktiske egne synes at være i forandring. De seneste år har mængden af helårs-is været rekordlav, og mange knytter dette til en global temperaturstigning.

»Den opvarmning vi er vidne til, er den kraftigste nogensinde i civilisationshistorien, hævder oceanograf Charles Greene fra University of Cornall i USA.

Han har ledet den undersøgelse som er publiceret i tidsskriftet 'Ecology', som i november har et specialnummer om hvordan Atlanterhavet påvirkes af klimaforandringer.

Udleder ferskvandI perioder med omfattende afsmeltning af helårs-is i Arktis frigøres store mængder ferskvand, som har ligget oplagret i isen. I løbet af de seneste 50 år har der været flere perioder, hvor ferskvand på denne måde er blevet udledt i havet.

Konsekvenserne for livet i havet har været store, ifølge undersøgelsen.

»Vi forstår nu meget mere omkring hvilken rolle klimaforandringerne har haft,« siger Charles Greene i en presseomtale af undersøgelsen.

Spreder sig sydpåI takt med en global opvarmning, er det naturlig at forestille sig at varmekrævende arter vil bevæge sig nordpå. Men undersøgelsen hævder, at det modsatte er tilfældet i Atlanterhavet: Arter fra nord bevæger sig sydpå.

Årsagen skulle være, at dele af Atlanterhavet bliver koldere, når store mængder isvand udledes fra Arktis.

Dette forekommer især ved atlanterhavskysten i Nordamerika, hvor koldt vand med lille saltindhold presser sig vej ned langs Labradorsøen fra sydspidsen af Grønland.

Torskebestand kollapsetForskerne mener at denne udvikling kan kaste nyt lys over de store ændringer i økosystemerne, som er registreret de seneste årtier. Ændringerne er især registreret i de lave havområder over kontinentalsoklerne.

I 1990'erne kollapsede blandt andet torskebestanden udfor Newfoundlands kyst.

»Meget skyldtes overfiskeri. Men nu mener vi, at lavere havtemperaturer som følge af isafsmeltning også spillede en stor rolle,« siger oceanograf Charles Greene.

Han mener at isafsmeltningen påvirker havtemperaturen så langt mod syd som ud for staten North Carolina i USA.

Plankton tilbageIsafsmeltningen i Arktis kan også påvirke havstrømmene i Atlanterhavet, mener forskerne. De henviser til en type plankton med naturligt hjemsted i Stillehavet, som for første gang blev registreret i Nordatlanten i 1989.

Ifølge undersøgelsen er dette første gang i 800.000 år, at denne type plankton igen optræder i Atlanterhavet.

Forskerne mener planktonet er blevet transporteret af nye havstrømme - mellem Stillehavet og Atlanterhavet - som kan have etableret sig i Arktis.

Rammer kloden
Men det er ikke kun livet i havet, som bliver direkte påvirket af ændringer i Arktis. Forskerne advarer om, at kraftig nedsmeltning af ismasserne kan virke som en katalysator for hurtige og dramatiske klimaforandringer, som vil ramme hele kloden.

I de senere år er der blevet skrevet meget om faren for, at Golfstrømmen skulle kunne stoppe som følge af stigende indhold af ferskvand i havet. Golfstrømmen giver Skandinavien og det nordlige Vesteuropa et langt mildere klima, end det breddegraderne berettiger til.

Ny istid?De seneste år har flere undersøgelser godt nok konkluderet, at faren for at Golfstrømmen standser op i nær fremtid er lille. Også den nye undersøgelse støtter dette synspunkt.

»Men ved en fortsat kraftig udledning af ferskvand fra Arktis, vil havstrømmene kunne blive påvirket på lidt længere sigt,« fremgår det af presseomtalen af undersøgelsen.

Hvis dette skulle medføre at tilførslen af varmt vand til de nordlige områder ophører, frygter forskerne bag den nye undersøgelse at Jorden i værste fald kan blive ført ind i en ny istid.

Sneboldeffekt»Med et koldere klima i nord, vil ismasserne igen begynde at vokse. Den forøgede is-overflade vil samtidig reflektere en større andel af solens stråler, som igen vil føre til yderligere nedkøling,« siger Charles Greene fra Cornell University.

Han frygter altså næsten bogstaveligt en sneboldeffekt, og at dagens globale opvarmning, paradoksalt nok forøger risikoen for en ny istid på vores planet.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk