Asteroide passerer Jorden
Fredag 14. september vil en større asteroide flyve relativt tæt forbi Jorden set fra en astronoms synspunkt - der er dog ingen risiko for et sammenstød.

Asteroiden 2012 QG42 tæt på Jorden. (Illustration: NASA/JPL)

Asteroiden 2012 QG42 tæt på Jorden. (Illustration: NASA/JPL)

Jorden får jævnligt besøg af større og mindre asteroider, der flyver forbi vores planet. På fredag, 14. september, kommer asteroiden med katalognavnet 2012 QG42 forbi.

Asteroiden, der først blev opdaget 28. august, vil denne dag passere vores planet i en afstand på cirka 2,8 millioner kilometer.

Det lyder måske af meget, men det er kun 7,4 gange gennemsnitsafstanden mellem Jorden og Månen.

Ingen risiko for sammenstød

Under alle omstændigheder er der under passagen ingen risiko for et sammenstød mellem 2012 QG42 og Jorden.

Da asteroiden vurderes at være cirka 300 meter i diameter, er det helt klart en god ting.

Større asteroider som 2012 QG42 kan nemlig godt klare turen ned gennem atmosfæren og anrette betydelige skader, når de rammer Jorden.

Potentielt farlige asteroider følges nøje

Astronomerne holder derfor et særligt vågent øje med større asteroider, som kan komme tæt på Jorden - de såkaldte potentielt farlige asteroider (PHA: Potentially Hazardous Asteroid).

Det er asteroider, der er større end cirka 100 meter, og som kan komme tættere på Jorden end 7,5 millioner kilometer (20 gange afstanden til Månen).

Vi kender på nuværende tidspunkt 1.329 PHA'ere, men der opdages hele tiden nye.

Der er ingen af de kendte PHA'ere, der er på kollisionskurs, men de følges nøje, da deres baner med tiden bliver ændret.

Farlige, men meget interessante

Ved tætte passager har vi gode muligheder for at lave observationer af de nærgående asteroider.

Derved kan vi lære mere om disse potentielt farlige, men også meget interessante objekter.

Asteroider er nemlig overskudsmateriale fra Solsystemets dannelse for næsten 4,6 milliarder år siden.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk