Årets fedeste fuldmåne i weekenden
I den kommende weekend får vi årets fedeste fuldmåne. Månens afstand til Jorden vil nemlig være den korteste i hele 2011.

Fuldmånen tæt ved horisonten. (Foto: Rychlik)

Lørdag 19. marts, kl. 19:10 dansk tid har vi fuldmåne.

Da Månens afstand til Jorden samtidig er den korteste i hele 2011, kommer vi til at opleve en fuldmåne, der er lidt større end normalt - hvis altså vejret tillader. Faktisk er det den fedeste fuldmåne siden marts 1993. 
Månens afstand til Jorden er i gennemsnit 384.400 km, men den kredser ikke om Jorden i en helt cirkelrund bane. Afstanden til Jorden varierer med ca. 50.000 km. På lørdag vil afstanden mellem Jorden og Månen komme helt ned på 356.577 km. 
Det betyder en forskel på Månens tilsyneladende størrelse på himlen på ca. 15% og en forskel i lysstyrke på mere end 30%. 
 

Måneillusion for fuld udblæsning

Fuldmånen vil altså være ekstra fed, når den står op lørdag i østlig retning kort efter kl. 18:30. 
Her vil der være god mulighed for at opleve den såkaldte måneillusion: Det forhold, at Månen ser større ud tæt ved horisonten, end når den står højt på himlen.
Måneillusionen er dog udelukkende et synsbedrag, der som udgangspunkt ikke har noget med Månens afstand til Jorden at gøre. Men når fuldmånen faktisk ER lidt større, vil det i hvert fald ikke gøre effekten mindre. 
 

Saturn kigger også frem

Hvis du lørdag aften kaster et blik på den fede fuldmåne, så vil du også få øje på planeten Saturn, der snart står nærmest Jorden (4. april).
Saturn, der ses som en klar stjerne med en rolig glød, vil stå øst (til venstre) for Månen i en afstand, der svarer til bredden af en hånd med let spredte fingre i udstrakt arm.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs nyt om fusionsenergi, som DTU med forsøgsreaktoren på billedet nedenfor - en såkaldt tokamak - nu er kommet lidt nærmere.