Årets fedeste fuldmåne
I den kommende weekend får vi årets fedeste fuldmåne. Månens afstand til Jorden vil nemlig være den mindste i hele 2012.

Fuldmånen tæt ved horisonten. (Foto: Rychlik)

Fuldmånen tæt ved horisonten. (Foto: Rychlik)

På søndag, 6. maj, kl. 05:35 dansk sommertid, har vi fuldmåne.

Da Månens afstand til Jorden samtidig er den mindste i hele 2012, kommer vi natten mellem lørdag og søndag til at opleve en fuldmåne, der er lidt større end normalt - hvis altså vejret tillader.

Månen vil dog ikke være så meget større, at det direkte kan ses med det blotte øje.

Månens afstand til Jorden varierer

Månens afstand til Jorden er i gennemsnit 384.400 km, men den kredser ikke om Jorden i en helt cirkelrund bane. Afstanden til Jorden varierer med ca. 50.000 km.

Det betyder en forskel på Månens tilsyneladende størrelse på himlen på ca. 15 procent og en forskel i lysstyrke på mere end 30 procent.

Søndag vil afstanden mellem Jorden og Månen komme ned på 356.954 km. Det sker kl. 6 dansk sommertid - altså kun ca. en halv time efter fuldmåne.

Ekstra fed måne pga. måneillusion

Fuldmånen vil altså være ekstra fed, når den står op lørdag 5. maj i sydøstlig retning omkring kl. 20:30.

Her vil der være god mulighed for at opleve den såkaldte måneillusion: Det forhold, at Månen ser større ud tæt ved horisonten, end når den står højt på himlen.

Måneillusionen er dog udelukkende et synsbedrag, der som udgangspunkt ikke har noget med Månens afstand til Jorden at gøre. Men når fuldmånen faktisk ER lidt større, vil det i hvert fald ikke gøre effekten mindre.

Få også øje på Saturn og Spica

Hvis du lørdag aften kaster et blik på den fede fuldmåne, så vil du også få øje på planeten Saturn.

Omkring midnat vil Månen og Saturn stå i sydlig retning med Saturn nordvest (over og til højre) for Månen i en afstand, der svarer til bredden af en hånd med spredte fingre i udstrakt arm (ca. 20 grader).

Under Saturn ses en stjerne, der er næsten lige så klar som ringplaneten. Det er stjernen Spica, der er den klareste i stjernebilledet Virgo (Jomfruen).

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker