Apophis-asteroiden kommer på besøg igen
Der er en vis risiko for, at Jorden rammes af en asteroide i 2036. Men den kommer sandsynligvis bare tæt på, viser de nyeste beregninger fra NASA. De nye tal viser også, at Apophis vender tilbage i 2068.

Apophis (i ringen) er stadig så langt væk, at den er svær at få øje på, men astronomer fra Hawaii har fulgt den gennem flere år. (Foto: NASA/JPL)

Apophis (i ringen) er stadig så langt væk, at den er svær at få øje på, men astronomer fra Hawaii har fulgt den gennem flere år. (Foto: NASA/JPL)

En asteroide med en diameter på 270 meter nærmer sig Jorden. Og der er en risiko for, at den vil ramme Jorden med en hastighed på 45.000 kilometer i timen.

En kollision vil frigøre en energi, der svarer til, at 500 millioner tons af sprængstoffet TNT eksploderer - eller så meget som 33.000 Hiroshima-bomber.

Sådan et sammenstød vil selvfølgelig have katastrofale konsekvenser. Store landområder kan blive lagt øde, og nedslaget kan forårsage gigantiske tsunamier.

Men indtil videre har vi heldigvis ikke noget at frygte, for der er først risiko for en kollision i 2036, og hvad der er endnu vigtigere: Risikoen er ganske lille, viser nye observationer.

Asteroide opdaget sent

Asteroiden Apophis blev opdaget så sent som i juni 2004, og der gik ikke mange måneder, for astronomerne havde nok observationer til at kunne udregne asteroidens bane. Og dengang fandt de ud af, at der var en 2,7 procent risiko for, at Apophis ville ramme Jorden fredag d. 13. april 2029.

Sådan kan en asteroide se ud. Dette er ikke Apophis, men i stedet Ida, der er langt større. (Foto: NASA/JPL)

Det skabte nogle store overskrifter, men heldigvis tog astronomerne fejl. Yderligere observationer af asteroiden har vist, at den ikke vil ramme Jorden i 2029.

Til gengæld er der en ganske lille risiko for, at Apophis rammer Jorden, når den vender tilbage i 2036. I 2007 blev sandsynligheden for et nedslag beregnet til 1/45.000, men nu har astronomer fra University of Hawaii og NASA fastslået, at risikoen er endnu mindre.

Sandsynligheden for en kollision er nu nede på 1/250.000, og forskerne mener faktisk ikke, at asteroiden kommer tættere på Jorden end 29.450 kilometer. Det er til gengæld også forholdsvis tæt på - de fleste kommunikations- og vejrsatellitter er længere væk.

Astronomerne har også fundet ud af, at Apophis kommer på besøg igen i 2068. Her er der endnu engang en lille risiko for, at den rammer Jorden. Men astronomerne vil holde rigtig godt øje med asteroiden, så hvis det skulle vise sig, at den har kurs direkte mod Jorden, får vi det nok at vide i god tid.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker