Antipsykotisk stof bekæmper resistente bakterier
Forskning i det antipsykotiske stof Thioridazin har vist sig at være i stand til at løse en umulig opgave: at gøre ubrugelig antibiotika anvendelig igen, så resistente bakterier atter kan nedkæmpes.

På Syddansk Universitet (SDU) samarbejder en gruppe forskere med Odense Universitetshospital om at afdække, hvilke mekanismer der ligger bag hjælpestoffer og deres effekt på bakterier.

Undersøgelserne viser blandt andet, hvordan hjælpestoffer som for eksempel Thioridazin, der tildligere blev brugt til behandling af sindslidende, sammen med antibiotika kan redde forsøgsdyr fra infektioner med stafylokokker.

Sidegevinsten ved Thioridazin er dermed banebrydende inden for forskning af modstandsdygtige stafylokokker, der er berygtede for at udvikle smertefulde infektioner hos både mennesker og dyr.

»Stafylokokker udgør en del af vores naturlige bakterieflora. Det findes blandt andet på vores hud og i vores næse. Hvis man er så uheldig at få en rift eller et sår, så kan stafylokokkerne  påbegynde en infektion.«

»Desværre er der opstået antibiotikaresistente stafylokokker, der er meget svære at bekæmpe, så derfor arbejder vi på at udvikle en ny strategi til bekæmpelse af infektioner forårsaget af antibiotikaresistente stafylokokker,« forklarer forskningsleder, lektor, ph.d. og bmb, Birgitte H. Kallipolitis ved Syddansk Universitet.

Antibiotika og Thioridazin dræber stafylokokker

I denne strategi indgår blandt andet undersøgelser af, hvordan bakterier påvirkes af Thioridazin i kombinationen med forskellige typer af bakteriehæmmende medicin.

Det omfatter blandt andet såkaldte 'drabsforsøg', hvor bakterier udsættes for Thioridazin, enten alene eller i kombination med antibiotika for herefter at se, om bakterierne overlever eller dør.

Resultaterne af disse undersøgelser har sidenhen vist, at stafylokokker bliver dræbt, når antibiotika tilsættes hjælpestoffer.

Hjælpestof reducerer risikoen for resistens 

Ved at anvende et hjælpestof som Thioridazin kan forskere fortsætte med at bruge allerede eksisterende og velkendt antibiotika, og kombinationen af hjælpestof og bakteriehæmmende medicin har også den store fordel, at forbruget af antibiotika reduceres, da det kun er nødvendigt at anvende en mindre mængde antibiotika, når det tilsættes hjælpestof.

Og reduceres forbruget af antibiotika, så reduceres problemet med resistens, hvilket får forskningsleder, lektor, ph.d. og bmb, Birgitte H. Kallipolitis til at understrege betydningen af at være opmærksom på allerede eksisterende stoffer og deres måske gavnlige effekt på modstandsdygtige bakterier.

'Super-hjælpestof' er til gavn for patienter

På sigt er formålet at udvikle et ‘super’ hjælpestof, der ikke længere har en antipsykotisk virkning, og som vil komme patienterne til gavn.

Denne målsætning ligge muligvis ikke ret langt ude i fremtiden, da forskerne på SDU og Odense Universitetshospital allerede på nuværende tidspunkt laver forsøg med kombinationsbehandling på både mus og grise.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk