Ældste menneskefodspor fundet
Fundet af forstenede fodaftryk viser, at menneskelige forfædre i Kenya gik oprejste rundt for 1,5 mio. år siden.

1,5 mio. år gammelt forstenet fodaftryk fundet i Kenya, der afslører, at de tidlige mennesker havde en moderne fod og gik ligesom os.(Foto: Matthew Bennett, Bournemouth University )

1,5 mio. år gammelt forstenet fodaftryk fundet i Kenya, der afslører, at de tidlige mennesker havde en moderne fod og gik ligesom os.(Foto: Matthew Bennett, Bournemouth University )

I 1,5 mio. år gammelt forstenet mudder i Kenya har engelske og amerikanske forskere gjort et sensationelt fund: Fodaftryk fra mennesker. Både individuelle fodaftryk og serier af skridt afslører, at fødderne så ud som vores, og at deres ejere gik oprejst som moderne mennesker. Dermed markerer fodaftrykkene et sikkert tidspunkt i historien, hvor den for mennesket så karakteristiske oprejste gang var udviklet.

»Det er et meget vigtigt fund. Fodsporene flytter vores viden om, hvornår menneskefodens funktion opstod, tilbage til selve oprindelsen af menneskeslægten, Homo,« siger den internationalt anerkendte ekspert i bevægelseslære professor Robin Huw Crompton fra University of Liverpool, England, som ikke selv har deltaget i forskningen.

Crompton peger også på, at fodsporene for første gang giver os en direkte indsigt i, hvordan de menneskelige forfædre gik - noget man ikke kan se fra knoglefund.

»Det er dybest set forstenet adfærd,« siger Crompton.

Langsomme mennesker

Fodsporene, som netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Science, blev fundet ved Ileret øst for Turkanasøen i det nordlige Kenya. Her var området for 1,5 mio. år siden frodigt og blev jævnligt oversvømmet af smeltevand fra det Etiopiske højland, der kom med Omofloden. I de fugtige fine aflejrede jordpartikler (silt) har menneskene sat deres fodaftryk ligesom mange forskellige dyr på udkig efter vand. Geologen Matthew R. Bennett fra Bournemouth University i Poole, England, der har stået for analysen af fodaftrykkene, fortæller, at sporene viser, at de har gået ret langsomt.

Laserskanninger af fodaftrykkene giver forskerne et nøjagtigt billede af fodens form og funktion. Fordybningerne afslører, at kræfterne i skridtet forplantedes til underlaget fuldstændig som hos moderne menneskers skridt.(Foto:Matthew Bennett, Bournemouth University )

»Det passer med, at overfladen var våd og glat,« siger Bennett.

To forskellige sedimentlag

Solen har herefter bagt fodaftrykket til en fast form, der er blevet fyldt af nye aflejringer, som er forstenet i formen.

Sådan blev de første spor fundet i 2006, og siden har forskerne afdækket to forskellige sedimentlag med i alt fire serier af seks-otte forstenede fodaftryk og et antal individuelle fodspor. Mellem lagene har de fundet et vulkansk askelag, som giver forskerne en sikker tidsbestemmelse på 1,51-1,53 mio. år.

Forskerne har brugt laserskanninger til at kortlægge fodaftrykkene ned i mindste detalje, digitalisere dem og analysere deres rumlige form. I alt er der over 30 fodspor, hvilket gør den statistiske analyse rigtig god. Helt afgørende kan forskerne se en tydeligt moderne fod, hvor storetåen ligger ind til de andre tæer og svangen er høj og buet. Hælen er sat kraftig i og den buede svang har givet et fjedrende energieffektivt afsæt, som er vigtigt for gang og løb.

Tidligere abemenneskefund

Tidligere fund af de berømte Laetolifodspor i Tanzania er meget ældre (3,75 mio. år) og er formentlig sat af det mere primitive abemenneske Australopithecus afarensis. Her kan man se aftryk af fødder, der minder mere om abernes med en storetå, som stritter ud fra de andre tæer (men ikke så meget som abernes gribetæer) og en flad svang.

Lidt forsimplet kan man sige, at artens grad af primitivitet kan aflæses i, hvor langt storetåen stritter ud til siden

Matthew Bennett

»Lidt forsimplet kan man sige, at artens grad af primitivitet kan aflæses i, hvor langt storetåen stritter ud til siden,« siger Matthew Bennett.

Når forskerne sammenligner Ileretfodsporene med Laetolifodsporene finder de, at Ileretfodsporene er meget tættere på moderne menneskers fodaftryk og praktisk taget ikke er til at skelne fra vores gang.

Præcis hvem der satte fodaftrykkene er desværre umuligt at vide, men forskerne gætter på Homo erectus eller Homo ergaster, der levede i området på den tid og er de første på menneskets udviklingslinje med moderne kropsproportioner (lange ben og korte arme i stedet for lange arme og korte ben).

Den moderne fod var afgørende

Homo erectus repræsenterer en meget vigtig evolutionær udvikling, som bla. lavede stenredskaber af en hidtil uset kvalitet og var den første menneskeart til at forlade Afrika. Selv om mange faktorer har gjort sig gældende inkl. en større hjerne, er det klart, at udviklingen af en funktionelt moderne fod, som giver en optimal balance og har en svang, der som en fjeder skubber hvert skridt frem ad, har været afgørende i at indtage nye og meget større områder.

Fodsporene giver indsigt i en kritisk periode i menneskeslægtens udvikling, hvor både krop og adfærd var under forandring. Dem, der har sat Ileretfodaftrykkene, har kunnet gå og løbe som moderne mennesker, hvilket mange forskere anser som et afgørende skridt i menneskets udvikling.

Løbet har givet vores tidlige forfædre adgang til nye mere varierede områder og ikke mindst til en meget rigere kost med kød som effektive jægere, der har været vigtig for at øge kroppens og hjernens størrelse.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk