3D-model kan redde satellitter fra soludbrud
Nye observationer har givet forskerne mulighed for at forstå soludbrud bedre. Disse resultater kan hjælpe med at beskytte kommunikationssatellitter, der blandt andet giver os telefonsignal.

Her ses soludbruddet 12. juli 2012 observeret med SDO. Disse observationer har givet forskerne de nødvendige data, de skulle bruge til en ny 3D-model af soludbrud.

Her ses soludbruddet 12. juli 2012 observeret med SDO. Disse observationer har givet forskerne de nødvendige data, de skulle bruge til en ny 3D-model af soludbrud.

Forskere har for første gang nogensinde forklaret hvilke mekanismer, der ligger bag de eksplosive soludbrud. Dette har resulteret i en ny teori om soludbrud, der bringer os tættere på, at kunne forudsige hvornår de sker.

Solen er langt fra et roligt sted. Hver eneste dag sker der nye soludbrud. Disse soludbrud bliver skabt, når Solens magnetfelt bliver viklet ind i sig selv. Magnetfelt linjer kan ikke ses direkte, men når materiale fra Solen rejser langs med disse linjer, kan de ses indirekte.

Magnetfeltlinjer kan beskrives som elastikker, der strækkes og vrides. Når magnetfelt linjerne bliver strakt for meget, samtidig med at de bøjes, kan de, ved at udsende store mængder energi, gå fra hinanden - dette kaldes et soludbrud.

Den nye model skal lave bedre forudsigelser

Forskerne har haft svært ved at forstå hvordan disse soludbrud skete, men en ny model, der beskriver udbruddene i 3D, er kommet med ny viden.

Forskerne bag den nye model, har brugt observationer fra Solar Dynamics Observatory (SDO), der er et rum-solteleskop. Særligt brugte de observationer af det store soludbrud, der fandt sted d. 12. juli 2012.

Dette enorme udbrud gav forskerne mulighed for at bruge instrumentet Atmospheric Imaging Assembly (AIA), der er det eneste instrument i verden, der kan observere soludbrud i så stor detalje, som det kræves for 3D-modeller.

Nu ønsker forskerne at bruge den nye model til at lave endnu bedre forudsigelser for, hvornår der kan forekomme solstorme og deres størrelse.

Gode forudsigelser af solstorme, har længe været en høj prioritet verden over, da disse kraftige solstorme kan ødelægge satellitterne, der kredser om Jorden. Dette gælder også kommunikationssatellitterne, der i dag giver os signal til både mobil, GPS, fjernsyn og meget mere.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.