3D-model afslører stjernernes fortid
En ny 3D-model gør os klogere på en stjerneeksplosion, der fandt sted for over 150 år siden. Se den selv og få forklaringen i denne flotte video.

Alle med den mindste interesse for solsystemet og stjernehimlen drages af nysgerrigheden efter at finde ud af, hvordan det hele mon hænger sammen.

Samme nysgerrighed har ført til, at en gruppe astronomer nu kan fremvise en komplet 3D-model, der med største nøjagtighed nogensinde viser formen på dobbeltstjernen Eta Carinae. Det kan du se i ovenstående video lavet af NASA Goddard Space Flight Center.

Stjerne-skal under lup

En dobbeltstjerne består af to eller flere stjerner, som pga. tyngdekraften bliver holdt sammen i samme kredsløb.

I dag er den mest tætbundne dobbeltstjerne, vi kender, Eta Carinae, som består af to uddøende stjerner. Den mindste udgør 30 gange Solens masse, mens den største stjerne udgør 90 gange Solens masse og afgiver fem millioner gange dens energi.

En stor eksplosion i årene 1838-1845 gør, at dobbeltstjernen i dag er omgivet af en massiv skal, og det er denne skal, som en gruppe astronomerne nu har sat under lup.

»Vores model indikerer, at denne rest-skal af gas og støv har en mere komplet oprindelse end først antaget,« fortæller Thomas Madura fra NASA's Goddard Space Flight Center og medlem af forskergruppen.

150 år gammel eksplosion sætter aftryk

Thomas Madura har sammen med en gruppe astrofysikere samlet en række nye observationer. De er mundet ud i en model, der bringer helt nye nuancer og opdagelser til hidtidige studier.

»For første gang har vi bevis for at kunne antage, at en intens interaktion mellem stjernerne i det centrale binære system har spillet en vigtig rolle i udformningen af den stjernetåge, vi ser i dag,« siger han.

Et tydeligt eksempel på det er de arm-lignende udformninger, der er at se ved samlingen mellem de to stjerner. Alt tyder på, at aftrykket er skabt direkte på baggrund af den massive eksplosion for mere end 150 år tilbage.

Ny teknologi skaber nye dimensioner

Til at illustrere observationerne har holdet bag projektet udviklet et helt nyt computerprogram:

»Programmet hedder meget simpelt 'Shape', og det analyserer og modellerer de tredimensionelle bevægelser og stjernetågens struktur på en måde, som er direkte sammenlignelig med de reelle observationer,« fortæller Wolfgang Steffen, som er astrofysiker og en af udviklerne bag.

Programmet giver ikke alene adgang til at tage stjernehimlen ned i øjenhøjde. Det giver også mulighed for, at vi kan bringe stjernerne ind i stuerne, fortæller han:

»Nu har alle med en 3D-printer adgang til selv at producere en version af dette fantastiske objekt. 3D-printede modeller vil udgøre et fantastisk visuelt værktøj for alle, som er interesserede i astronomi, i fremtiden,« forklarer idémanden Theodore Gull.

Observationerne af Eta Carinae blev foretaget i marts 2012. Den tredimensionelle model er resultatet af observationer foretaget fra 92 forskellige områder.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk