24. december: Billedet der ændrede vores syn på verden
Apollo-8-missionen tog et billede, der gav et helt nyt perspektiv på vores planet.

Det kan være svært at skelne, men Jordens nordlige halvkugle ses til højre. Antarktis befinder sig omkring klokken 10, hvis man betragter Jorden som en urskive. (Foto:NASA)

Det kan være svært at skelne, men Jordens nordlige halvkugle ses til højre. Antarktis befinder sig omkring klokken 10, hvis man betragter Jorden som en urskive. (Foto:NASA)

Den 24. december 1968 blev et af verdens mest berømte billeder taget. Earthrise (jordopgang), som billedet kaldes, blev taget fra Apollo-8-rumfartøjet og viser Jorden, der langsomt bevæger sig ud af månens skygge. De tre astronauter ombord på Apollo-8 var som de første mennesker gået i kredsløb om Månen, og var i færd med at fotografere dens overflade.

Ikon ved et tilfælde

Da fartøjet ændrede sin vinkel, for at give et andet udsyn til Månens kratere, blev Jorden pludselig synlig for de tre astronauter.

Det var ikke en del af den stramt planlagte misson at fotografere Jorden, men astronauten William Anders var hurtig til at knipse det ikoniske billede. På denne optagelse fra rumfartøjet, kan man høre astronauternes reaktion, da de først opdager det fantastiske udsyn til Jorden, som pludselig er opstået:

Earthrise Apollo 8 by Videnskab.dk

Inspirede miljøbevægelsen

Billedet af den lille blå planet, der svævede helt alene i det store sorte rum gjorde stort indtryk hjemme på Jorden. For mange mennesker blev det en påmindelse om planetens sårbare økosystem, og offentliggørelsen ramte lige ned i en tid med en spirende miljøbevidsthed. Fotografiet blev af det amerikanske Life Magazine kåret som et af 100 mest indflydelsesrige fotografier nogensinde, og siges at være et af de mest optrykte fotografier nogensinde. Det skyldes blandt andet, at Earthrise blev brugt som motiv på amerikanske frimærker i 1969.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk