24. december: Billedet der ændrede vores syn på verden
Apollo-8-missionen tog et billede, der gav et helt nyt perspektiv på vores planet.

Det kan være svært at skelne, men Jordens nordlige halvkugle ses til højre. Antarktis befinder sig omkring klokken 10, hvis man betragter Jorden som en urskive. (Foto:NASA)

Det kan være svært at skelne, men Jordens nordlige halvkugle ses til højre. Antarktis befinder sig omkring klokken 10, hvis man betragter Jorden som en urskive. (Foto:NASA)

Den 24. december 1968 blev et af verdens mest berømte billeder taget. Earthrise (jordopgang), som billedet kaldes, blev taget fra Apollo-8-rumfartøjet og viser Jorden, der langsomt bevæger sig ud af månens skygge. De tre astronauter ombord på Apollo-8 var som de første mennesker gået i kredsløb om Månen, og var i færd med at fotografere dens overflade.

Ikon ved et tilfælde

Da fartøjet ændrede sin vinkel, for at give et andet udsyn til Månens kratere, blev Jorden pludselig synlig for de tre astronauter.

Det var ikke en del af den stramt planlagte misson at fotografere Jorden, men astronauten William Anders var hurtig til at knipse det ikoniske billede. På denne optagelse fra rumfartøjet, kan man høre astronauternes reaktion, da de først opdager det fantastiske udsyn til Jorden, som pludselig er opstået:

Earthrise Apollo 8 by Videnskab.dk

Inspirede miljøbevægelsen

Billedet af den lille blå planet, der svævede helt alene i det store sorte rum gjorde stort indtryk hjemme på Jorden. For mange mennesker blev det en påmindelse om planetens sårbare økosystem, og offentliggørelsen ramte lige ned i en tid med en spirende miljøbevidsthed. Fotografiet blev af det amerikanske Life Magazine kåret som et af 100 mest indflydelsesrige fotografier nogensinde, og siges at være et af de mest optrykte fotografier nogensinde. Det skyldes blandt andet, at Earthrise blev brugt som motiv på amerikanske frimærker i 1969.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: