21. december 2012: Jorden går under - igen, igen
Så sker det atter en gang, at Jorden går under. Denne gang er det den 21. december 2012 - og det er oven i købet på en fredag.

Den kalender, som mayaindianerne i Mellemamerika - f.eks. her i mexicanske Palenque, brugte, udløber 21. december 2012. Det ses af dommedagsprofeterne som tegn på, at Jorden går under den dag. Men mayaerne ville formentlig have startet en ny kalender - som vi gør, når året er slut. (Foto: Colourbox)

Den kalender, som mayaindianerne i Mellemamerika - f.eks. her i mexicanske Palenque, brugte, udløber 21. december 2012. Det ses af dommedagsprofeterne som tegn på, at Jorden går under den dag. Men mayaerne ville formentlig have startet en ny kalender - som vi gør, når året er slut. (Foto: Colourbox)

 

Jordens undergang er forudsagt nøjagtigt til tidspunktet for Vintersolhverv. Hvis vi skriver klokkeslættet i dansk normaltid, ser det rigtig flot og lidt mystisk ud:

12:12 21.12.2012

Kan du huske andre gange, da Jorden skulle gå under? Der var 5.5.2000, 1.1.2000, 31.12.1999, 10. marts 1982, første sekund af julemorgen 1967 - og utallige andre gange er Jordens undergang er blevet spået.

Dagen efter vågner man altid op med en smag i munden af en lille smule skuffelse. Så skal man alligevel én gang til op fra sin gode dyne og ud af sengen. Pokkers!

Hvad er der så galt denne gang?

For at gøre en lang historie længere, bunder dommedagsforudsigelserne i en kombination af en række sammenfald:

 • Planeterne i Solsystemet står på linje
   
 • Mayaernes kalender løber ud
   
 • Solen og Månen står på linje med det enorme sorte hul i Mælkevejens centrum
   
 • Nostradamus har forudsagt det
   
 • Der er solpletmaksimum
   
 • Solens magnetiske poler bytter plads
   
 • Dommedagsplaneten Nibiru; også kendt som Planet-X rammer os
   
 • Polerne vender, og de, der overlever alt det, bliver gjort til slaver af en speciel race af mennesker med øgleDNA, som ledes af det britiske kongehus og Barack Obama himself

Samler man alle katastroferne sammen, for eksempel fra diverse internetsider, forudsiges der mere end 100 forskellige årsager og virkninger; den ene mere underlig end den anden. En af mine favoritter er, at Solen den fredag står op i Vest!

Der er så bare ikke en eneste af de mange påstande, der har noget som helst på sig.

Mayakalenderen går videre

En af de hændelser, som oftest bliver nævnt i forudsigelserne, er, at den kalender, som mayaindianerne i Mellemamerika brugte, udløber på den dato, som de kaldte for 13 baktun.

Mayakalenderens 'langtælling' startede (formentlig) den 11. august 3114 før Kristi fødsel. En baktun svarer til 144.000 dage eller godt 394 år, så det passer med 21. december 2012. På nogle af mayernes mange stensøjler med datoangivelser er 13 baktun ganske rigtigt den højeste værdi, men andre indskrifter går meget længere frem i tid.

Fakta

Bøger, som forudsiger undergangen: Frank Waters: 'Mexico Mystique' (1975) D. and T. McKenna: The Invisible Landscape' (1994) Jose Arguelles: 'The Mayan Factor' (1987) John Major Jenkins: 'Maya Cosmogenesis' (2012)

Nogle steder anvendes tidsangivelsen en pictun = 20 baktun, og på en af indskrifterne forventes det, at vi fejrer jubilæet for kong Pacal af Palenques tronbestigelse, når det bliver den 15. oktober 4772 efter Kristi fødsel.

Der er intet, der tyder på, at mayaerne forventede, at verden skulle ende i det år, som vi kalder 2012. De ville formentlig blot have startet forfra på en ny tælling, ligesom vi gør det hvert år 1. januar, når vi smider den gamle kalender fra ejendomshandleren ud og starter på en ny, eller når kilometertælleren i bilen 'vender' fordi man har kørt endnu 100.000 kilometer.

Én 'maya-dato' er allerede overskredet

I de første katastrofeberegninger baseret på mayakalenderen stod der i øvrigt, at verden ville blive ødelagt af jordskælvskatastrofer 24. december 2011, så måske er der en regnefejl, så vi har endnu kortere tid tilbage. Eller også er det sket: tiden går bare i ring, og alting sker på samme måde igen.

De andre forudsigelser kan lige så let afvises - for eksempel i nogle af de links, som står sidst i denne tekst.

Der afholdes tre foredrag om Jordens Undergang før, nu og i fremtiden. De finder sted den 5., 12. og 19. december på Ole Rømer-Observatoriet i Århus. Tilmelding hos Folkeuniversitetet i Århus: www.fuau.dk

Skræmmes af rumvæsener

Man kan finde de mærkværdigste eksempler på, at historien om Jordens undergang bare ikke vil dø: Amerikaneren Nancy Lieder har fra 1995 udgivet flere bøger, og hun har opbygget hjemmesideportalen Zetatalk om sine egne angivelige kontakter med rumvæsener.

Det hele blev knyttet sammen med den berømte UFO-hændelse omkring Betty og Barney Hill, som hævder at have været kidnappet af aliens. Nancy Lieder forudsagde i første omgang, at Planet X skulle ramme Jorden i 2003, men da der ikke skete noget, blev alle datoer fremskrevet til 2012, og bøgerne blev genudgivet med det nye årstal!

Filmen '2012' blev markedsført, som om den bragte en afsløring af den hemmeligholdte sandhed. Filmen var dog så dårlig, at den hurtigt blev taget af plakaten trods en masse flotte effekter.

Husk lige tandudtræknings-tangen

Mange vil heldigvis trække på skuldrene af denne undergangssnak, og måske vil nogle sige det samme som Trine van Pelt fra tegneserien 'Radiserne' siger: "Jorden går ikke under i dag, for det er allerede i morgen et eller andet sted". Eller som én kommenterer på internettet: How can the world end in 2012 if my peanut butter expires March 9, 2013?

Amerikaneren Nancy Lieder har udgivet flere bøger om sine egne angivelige kontakter med rumvæsener. Hun forudsagde i første omgang, at Planet X skulle ramme Jorden i 2003, men da der ikke skete noget, blev alle datoer fremskrevet til 2012. (Foto: Colourbox)

Det kunne måske være lidt af en trøst, at nogen af internetprofeterne er af den modsatte opfattelse, nemlig at den nuværende verden godt nok slutter i december 2012, men den bliver erstattet af en bedre, og at alt liv baseret på DNA (det er vist det meste!) vil opleve et spring fremad i udvikling.

Men andre bliver desværre skræmt, også her i Danmark. Der kommer bekymrede forespørgsler, blandt andet til Videnskab.dk og Steno Museet i Århus.

På datoen 6. januar 2011 var der for eksempel 3.870 danske hits på Google om sagen, og tallet er steget stødt siden da. Det er ikke ulovligt at lyve på internettet! På en bestemt dansk blog findes der hensynsfuldt nok en liste over de ting, man bør samle sig før verdens undergang; blandt andet en lille lygte med opladeligt batteri og en tandudtrækningstang.

 

Kan det overhovedet nytte at prøve at tale fornuft?

Vi er i den seneste tid blevet oversvømmet med artikler og nyheder om 'sagen', uanset hvor meget vi gør grin, og uanset hvor meget vi informerer og forklarer på forhånd.

Der sælges naturligvis flere aviser på sensationer og skrækhistorier end på saglig oplysning. 2012-sagen har desuden karakter af at være en konspirationsteori.

Det er automatisk indbygget i konspirationsteorien, at de, der prøver at forklare, oplyse og tale til fornuft selvfølgelig er købt og betalt til at gøre det af dem, der står bag det hele: Schweizerbankerne, jøderne, iIlluminati, frimurerne og dem, der ikke afleverer biblioteksbøgerne igen.

Hvis vi kan lære noget af det hele, må det være, at selv i det forholdsvis veloplyste Danmark har for mange for lidt kritisk sans; de ved for lidt om naturvidenskab, og de har glemt at bruge deres sunde fornuft.

Jeg selv har i sinde at tage nogen store banklån i god tid i forvejen og så bruge pengene - bare for en sikkerheds skyld!

Og så kan vi jo vædde en ekstra julegave i år. Jeg skal have den, hvis der ikke sker noget; du får én af mig, hvis Jorden er gået under.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk