Center for Faglig Formidling tilbyder:

Kurser

Vi hjælper dig til at gøre jeres faglige formidling endnu bedre med fokus på at give dig eller din organisation effektive formidlingsværktøjer. Kurserne bygger på den viden som er oparbejdet på Videnskab.dk, og de er målrettet forskere og andre professionelle i videnstunge fag.
Vores undervisning består af en blanding af teori og praksis, og der er fokus på, at du ikke kun får introduktion til metoder, tips og tricks men også en konkret fortælling om dit arbejde med hjem. Vores undervisere er journalister med speciale i forskning eller akademikere med journalistisk uddannelse og erfaring. Vi skræddersyer gerne korte og mere omfattende kurser til din organisation. 

Vi har tidligere skræddersyet kurser til:
Københavns Universitet - Sund, Science DTU
Aarhus Universitet - Science
Aalborg Universitet – Tekniske naturvidenskabelige fakultet
Grønlands Universitet

Eksempler på klassiske kursuspakker:

Den gode poster (1 dag)
Hvordan sammensætter man en videnskabelig poster, som er saglig men som også formår at tiltrække sig opmærksomhed? På kurset underviser vi dig i at finde og fremhæve dine vigtigste pointer og i bruge den grafiske virkemidler til at skabe interesse for din poster.

Faglig formidling (1 dag)
Kursus med fokus på skriftlig formidling. Vi viser dig redskaberne til at finde, vinkle og fortælle de gode historier indenfor dit fagområde. I workshoppen prøver du værktøjerne af på dit eget stof, og underviserne giver dig løbende feedback.

Præsentationsteknik (2 dage)
Skab opmærksomhed om din historie og fasthold publikums interesse, når du holder et fagligt oplæg eller et populærvidenskabeligt foredrag. På kurset lærer du at strukturere dit oplæg som en god historie, og vi giver dig tips og tricks til at formidle den mundtligt på bedste vis.

De skræddersyede kurser kan for eksempel være konkret medietræning, skriveworkshops, YouTube-formidling eller forskningskommunikationens ABC til ph.d.- studerende. Men vi kan også tilbyde helt klassiske kursuspakker, som er rettet mod formidlingsbehov i videnstunge organisationer.

Kontakt Irene Berg Petersen på ibp@videnskab.dk eller 24409752 og hør mere om vores kurser.

Livestreaming

Videnskab.dk livestreamede fra Roskilde Gymnasium i forbindelse med Forskningens Døgn. Etikken omkring brugen af såkaldte ‘gene drives’ var emnet i et tema, som Forskningens Døgn havde tilrettelagt for gymnasieelever med undervisningsmaterialer og debatarrangement. Videnskab.dk live-streamede arrangementet til gymnasieelever i hele landet via Videnskab.dk. Eleverne kunne deltage i debatten ude på gymnasierne via et chatmodul. Der var cirka 15.000, der fulgte med via Facebook udover de 400, som deltog i salen.

Events, foredrag eller debatarrangementer i din organisation kan have få et større publikum end blot dem, der er fysisk til stede. Med livestreaming kan I nå ud til et større publikum.

Videnskab.dk tilbyder professionel livestreaming af arrangementer med et fagligt indhold til kanaler som for eksempel Youtube eller Facebook. Standardpakken inkluderer et formøde, en erfaren videojournalist som står for livestreamingen i 3 timer og efterfølgende leverer vi en kort redigeret video. Vi kan også tilbyde facilitering af interaktion med brugerne på Facebook. 

Kontakt videojournalist Kristian Højgaard Nielsen på tlf. 28 59 49 62  eller på khn@videnskab.dk for yderligere information om livestreaming.

Videoproduktion

Med levende billeder kan du sætte ansigt på dine medarbejdere eller dit budskab og komme tættere på dit publikum.

Videopræsentationer har den fordel, at dit budskab bliver delbart og let tilgængeligt, selvom emnet er teknisk eller på anden måde videnstungt. Videnskab.dk leverer en professionel videoproduktion, hvor vi formidler dine faglige budskaber i øjenhøjde med målgruppen men uden at gå på kompromis med din faglighed.

Brug videoer som supplement til teksterne på jeres hjemmeside eller på sociale medier som Youtube eller Facebook. Vi har mulighed for både at producere din video i et studie eller på jeres adresse. Videoerne kan leveres med eller uden grafiske illustrationer og i varierende grad alt efter, hvad I har behov for.

Eksempel på video produceret for Innovationsfonden. Et danskledede forskningsprojekt har fundet nye giftstoffer hos de alger, der skaber problemer i danske farvande. De håber i fremtiden at kunne vaccinere fisk mod giftige alger. (Video: Kristian H. Nielsen/Videnskab.dk)

Kontakt videojournalist Kristian Højgaard Nielsen på tlf. 28 59 49 62 eller khn@videnskab.dk og hør nærmere om, hvad vi kan tilbyde.

Evalueringer og undersøgelser af formidlingsindsatser

Videnskab.dk leverer skræddersyede effektmålinger og evalueringer til aktører, som ønsker at kortlægge og synliggøre effekterne af formidlingsindsatser. Vi kan hjælpe dig, hvis du administrerer eller afholder foredrag, undervisning, digitale læringskoncepter eller andre former for faglig formidling.

Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling designer hver enkelt måling med gennemtestede metoder, der besvarer spørgsmålene: Hvordan kan jeg få bedre effekt af min formidling? Hvad vil jeg opnå, og hvor langt er der igen? Hvordan kan jeg flytte mine tilhøreres vidensniveau? Og hvad med deres engagement, holdninger og adfærd?

Videnskab.dk tilbyder end-to-end gennemførsel af effektmålinger og evalueringer.

For eksempel:

 • Konsulentbistand til fastlæggelse af strategi og mål for formidling
 • Udarbejdelse af undersøgelsesdesign, f.eks. spørgeskemaer og interviewguides
 • Gennemførsel af enkelt- og fokusgruppeinterviews
 • Praktisk håndtering af software til dataindsamling
 • Konsulentbistand på kommunikationshåndtering, bl.a. for at sikre høje svarprocenter
 • Opsamling og dataanalyse
 • Udarbejdelse af handlingsplaner til fremtidig effektforbedring af den konkrete formidlingsindsats

Kontakt projektleder/sociolog Christina Krämer Mathiesen på ckm@videnskab.dk eller tlf: 23 60 56 83 for yderligere information.

Produktion og drift af Youtube-kanaler

Eksempel på YouTube-video produceret af Videnskab.dk’s udviklingsafdeling.

Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling har succes med at drive Youtube-kanaler med et solidt fagligt indhold, som tiltrækker målgruppen. Vores opskrift går ud på at give Youtube-publikummet grundigt researchet og velproduceret kvalitet i et format, som de genkender. Vi finder indgange i de interesser, målgruppen har og formidler i deres eget sprog.

Vi driver i øjeblikket to Youtube-kanaler rettet mod unge. Projektet hedder YouKnow og er støttet af Nordea-fonden.

Vores afdeling kan hjælpe jer med:

 • Rådgivning om valg af form, platform og indhold
 • Konceptudvikling
 • Research og manuskript
 • Produktion
 • ​Distribution

Ønsker du eller din organisation at få produceret videoer til YouTube eller få rådgivning i forbindelse med opstart/drift af en YouTube-kanal, kontakt medietilrettelægger Kirstine Jacobsen på kj@videnskab.dk eller på tfl: 2825 4986

Kommunikationsrådgivning

Skal din organisation i gang med en større formidlingsindsats eller har I særlige udfordringer med jeres kommunikation, så kan Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling tilbyde analyser og strategier for, hvordan I når jeres mål. Rådgivningen tager udgangspunkt i vores erfaringer med drift og udvikling af Videnskab.dk samt vores erfaringer fra projekter og undersøgelser i Center for Faglig Formidling.

Vi kan eksempelvis hjælpe jer med at:

 • Afklare jeres behov
 • Opstille de rigtige mål for jeres kommunikation
 • Finde jeres budskaber
 • Analysere mulige målgrupper og/eller brugssituationer
 • Strategi og konkrete anvisninger til, hvordan I når målgrupperne

Kontakt udviklingschef Peter Hyldgård på phy@videnskab.dk eller 45 2087 7756 og hør mere om, hvad vi kan rådgive om.