WHO: Flere hundrede tusinde dør hvert år af overarbejde

Ifølge WHO skal regeringer og arbejdspladser verden over gøre mere for at forhindre unødige dødsfald fra overarbejde. (Foto: Shutterstock)

Ifølge WHO skal regeringer og arbejdspladser verden over gøre mere for at forhindre unødige dødsfald fra overarbejde. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
20 maj 2021

Overarbejde og for mange lange arbejdstimer er formentlig skyld i flere hundrede tusinde årlige dødsfald, på verdensplan, lyder det i et nyt studie fra verdenssundhedsorganisationen, WHO.

Og det bliver kun værre.

Det skriver ScienceAlert.

Forskerne har i studiet set på data fra 194 lande, som viser, at der i 2016 var omkring 745.000 mennesker, som døde af slagtilfælde og iskæmiske hjertesygdomme (som medfører nedsat ilttilførsel), som blev forårsaget af at arbejde mere end 55 timer om ugen. Det er en stigning på 29 procent siden år 2000.

Ifølge WHO er det særligt mænd, som ofte bliver ramt af arbejdsrelaterede sygdomme og dødsfald. Mennesker i alderen 60-74 år og de, der lever i det vestlige stillehavsområde og Sydøstasien, er i størst risiko, viser studiet.

Selvom andre faktorer end overarbejde kan spille ind, og der ikke er nogle direkte årsagssammenhænge mellem overarbejde og tidlig død, er der nok bevis for, at overarbejde er skadeligt, lyder det fra WHO, ifølge ScienceAlert. 

Omkring 8,9 procent af verdens befolkning, cirka 488 millioner mennesker, brugte i gennemsnit 55 timer om ugen på at arbejde, i 2016.

Sammenlignet med en kortere arbejdsuge på 35-40 timer, øger en arbejdsuge på 55 timer ens risiko for at få slagtilfælde med 35 procent, og med 17 procent for at dø af iskæmisk hjertesygdom.

Selvom, at tallene er fra 2016, regner forskerne ikke med, at problemet er blevet mindre siden da.

»COVID-19-pandemien har på væsentlig vis ændret måden, mange mennesker arbejder,«  fortæller WHOs generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ifølge ScienceAlert.

»Telearbejde er blevet normen i mange industrier, hvilket udvisker grænsen mellem hjemmet og arbejdet.«

Den åbenlyse løsning er at arbejde mindre, men det er ikke en økonomisk mulighed for mange mennesker.

Derfor opfordrer WHO arbejdsgivere og regeringer verden over til at tage studiet alvorligt og indføre tidsbegrænsninger på arbejdspladsen samt fleksible arbejdstider, skriver ScienceAlert.

Studiet blev udgivet i tidsskriftet Environment International, hvor det er frit tilgængeligt.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.