Vores ansigter kan afsløre, om vi er rige eller fattige
06 juli 2017

Mennesker kan aflæse andre menneskers indkomst ved udelukkende at se på deres neutrale ansigtsudtryk.

Det viser et nyt studie publiceret i tidsskriftet Journal of Personality and Social Psychology, skriver medicalxpress.com.

Studiet peger på, at vi bruger disse indtryk, når vi eksempelvis skal afgøre, hvem der skal ansættes i et nyt job.

»Det indikerer, at noget så subtilt som de signaler, dit ansigt udtrykker om din sociale klasse, faktisk kan være med til at fastholde denne sociale klasse,« siger medforfatter af studiet og ph.d.-studerende ved University of Toronto i Canada Thora Bjornsdottir til medicalxpress.com.

»Disse førstehåndsindtryk kan blive en form for selvopfyldende profeti. Det vil have indflydelse på dine interaktioner og muligheder,« fortsætter hun.

Forskerne mener på baggrund af studiets resultater, at følelser forbundet til ens sociale klasse allerede i den sene teenage-alder eller tidlige voksenalder efterlader et aftryk i ens ansigt.

»Med tiden reflekterer og afslører ens ansigt permanent ens følelser. Selv, når vi tror, at vi ikke udtrykker noget, er levn fra ens følelser stadig til stede,« siger medforfatter og lektor på University of Toronto Nicholas Rule til medicalxpress.com.

Forskerne lavede flere forskellige eksperimenter med frivillige studerende, som ud fra billeder med ansigter skulle bestemme, hvem der tjente mere og mindre end gennemsnittet. De blev både præsenteret for billeder af personer med neutrale eller smilende ansigstsudtryk.

De frivillige forsøgspersoner var signifikant bedre til at aflæse personernes indkomst ud fra billederne med neutrale ansigtsudtryk, end hvis de havde lavet rene gæt for eksempel ved at slå plat eller krone med en mønt.

»Det, vi ser i studerende, der kun er 18-22 år gamle, er, at de allerede har indsamlet nok livserfaring til, at det tydeligt har ændret og formet deres ansigter således, at man kan aflæse, hvilken socio-økonomisk elller social klasse, de hører til,« siger Nicholas Rule til medicalxpress.com.

pmd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.