VM i skak: Vinderopskriften er stadig en gåde
Der findes en opskrift for, hvordan hvid altid kan undgå at tabe i skak, men ingen har fundet den endnu. Og har vi nu egentlig også lyst til at finde den?
skak spil opskrift på at vinde vm

Kjetil Haugen ved Høgskolen i Molde konstaterer, at skak bliver uinteressant, hvis der nogensinde er en, der finder den ultimative sejrsopskrift. (Foto: Shutterstock)

Kjetil Haugen ved Høgskolen i Molde konstaterer, at skak bliver uinteressant, hvis der nogensinde er en, der finder den ultimative sejrsopskrift. (Foto: Shutterstock)

VM i skak tiltrækker opmærksomhed fra millioner af mennesker verden over, der følger med i, hvad der sker på brættet.

Men mens skaksspillerne bytter sorte og hvide brikker, sidder matematikerne med teorien, der kan gøre hele idéen om et skakmesterskab overflødig.

Den ultimative sejrsopskrift findes nemlig. Det har bare ikke været muligt at opdage den endnu.

For lille regnekapacitet

»Alle er enige om, at hvis du giver en computer X antal år, så vil den kunne klare at regne den ultimative måde at vinde på ud, eller i det mindste den ultimative måde at undgå at tabe på,« siger Kjetil Haugen, der er prorektor ved Høgskolen i Molde i Norge og levende optaget af spilteori.

Påstanden er slet ikke ny – den har faktisk fejret 100-årsjubilæum. I 1913 publicerede den tyske matematiker Ernst Zermelo det, som blev kendt som 'Zermelos teorem'.

Det indebærer, groft forklaret, at i et spil for to personer,

  • hvor valgmulighederne er begrænsede,
  • hvor spillerne er informeret om, hvad de selv og modspilleren gør og har gjort, og
  • held ikke spiller ind i beslutningsprocessen,

dér findes den vindende strategi.

Teorien er tolket på forskellige måder op gennem årene.

»Hvis vi skal finde opskriften, er det vel computerkapaciteten, der er hovedproblemet. Der er frygteligt mange kombinationer, og med nutidens udvikling i processorkapacitet er det ikke givet, at det er noget, vi kommer til at opleve lige med det samme. I den grad man faktisk ønsker at finde løsningen i det hele taget,« siger Kjetil Haugen.

Forvokset bondeskak

Fakta
  • Teorem betyder 'Videnskabeligt udsagn el. formel hvis gyldighed kan bevises deduktivt ud fra en videnskabs grundsætninger; synonym læresætning'. 

Kilde: Den Danske Ordbog

Han sammenligner skak med bondeskak, hvor spilleren, som åbner, kan garantere mindst uafgjort.

»Der er en grund til, at der ikke arrangeres VM i bondeskak. Skak er en forvokset version af bondeskak.«

Som spil er det strukturelt set meget lig bondeskak, med to spillere som trækker hver for sig inden for et endeligt strategirum. Men i praksis er spillerne jo ganske forskellige: Selvom der er en begrænset mængde mulige træk, er størrelsesforskellen enorm.

Reglerne er en springer foran

Kjetil Haugen satser ikke på, at forskerne kommer til at løse skakgåden én gang for alle:

»Dét håber jeg da slet ikke. For skakkens skyld og for dem, der er glade for skak,« siger han.

Hvis skakkens hemmelighed bliver afsløret, forestiller han sig, at reglerne må ændres i takt med udviklingen af regnekapacitet i computerne, så spillet altid ligger ’en springer' foran teknologien.
 

©Forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk