Visse personligheder trives i isolation. Hvad kan vi lære af dem?
Der er psykologiske udfordringer forbundet med den globale epidemi for næsten os alle. Hvilken personlighed klarer det bedst?
COVID-19 personlighed ensomhed alenehed psykologi femfaktormodellen egenskaber ensom psykologi corona sygdom smitte epidemi pandemi udbredelse udbrud global spredning Verdenssundhedsorganisationen risiko epidemiolog Kina Wuhan vaccine behandling

Vi reagerer vidt forskelligt på forandringerne i vores liv, og visse personligheder klarer omstillingen bedre end andre. (Foto: Shutterstock)

Vi reagerer vidt forskelligt på forandringerne i vores liv, og visse personligheder klarer omstillingen bedre end andre. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Coronakrisen er ikke alene skyld i mange dødsfald verden over; den har også sendt verdensøkonomien i frit fald.

Der er desuden psykologiske udfordringer forbundet med den globale epidemi for næsten os alle: Hvordan følger vi påbuddet om social distancering uden at risikere social isolation og ensomhed?

I det mindste er vi alle i samme båd, ikke sandt? Nej, det er vi faktisk ikke.

Forskellige personligheder – forskellig respons

Antagelser om, hvordan nedlukningen vil påvirke os, overser, at vi har forskellige personligheder. Vi reagerer forskelligt på forandringerne i vores liv.

Tag nu Søren og Susanne for eksempel: Søren har arbejdet hjemme i to dage og kan næsten ikke vente på at mødes med sine venner over Zoom. Men det er bare ikke det samme at drikke en øl foran laptoppen.

Han er bekymret for, hvordan han skal klare de kommende uger og måneder - buret inde i hjemmet og langt væk fra vennerne.

I telefonen fortæller han sin søster, Susanne:

»Det kan godt være, jeg ikke får coronavirus, men jeg får helt sikkert økuller!«

Susanne kan ikke helt forstå, hvorfor han er så ophidset, eller hvorfor han har så svært ved at være hjemme hele tiden.

Oplever ikke samme effekt

Det eneste, Susanne bekymrer sig om, er, at hun faktisk nyder nedlukningen lidt for meget - stille og rolige dage, langt fra tummel og trængsel. Skønt!

Søren og Susanne er prototyper på personer, vi kender. Søren er en klassisk ekstrovert. Han er snakkesalig, selskabelig og meget social. Susanne er introvert. Hun nyder ensomheden og synes faktisk, at Søren er lige i overkanten.

Forskellen i uadvendthed-indadvendthed forekommer tidligt i livet, og den forbliver forholdsvis stabil. Forskellen påvirker, hvilke miljøer vi søger mod samt vores respons på disse miljøer. 

I forbindelse med et nyligt studie blev deltagerne – som var ekstroverte eller introverte – bedt om at udvise større ekstrovert adfærd (være mere snakkesaglige, sociale og så videre).

Det havde de i forvejen udadvendte deltagere gavn af. De oplevede effekter, blandt andet en større følelse af autenticitet, og at humøret steg.

De indadvendte deltagere oplevede ikke positive effekter. De rapporterede derimod, at de følte sig trætte og irritable.

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Introverte har 'forberedt' sig på situationen

Påbuddet om social distancering, som vi alle forsøger at overholde, afspejler dette forsøg. Nu er det de ekstroverte, som skal være 'indadvendte'. De vil formentlig opleve en mindsket følelse af trivsel og velvære i de kommende uger og måneder.

De introverte har derimod 'forberedt' sig på denne nye situation hele deres liv. Hvorfor er det lettere for indadvendte personligheder at leve mere isoleret, end det er for ekstroverte?

I første omgang er de mindre tilbøjelige til at opsøge sociale gøremål. Introverte personer har også en tendens til at have mindre behov for at opleve forlystelser og spænding.

Det betyder muligvis, at de er mindre tilbøjelige til at kede sig, hvilket nok vil blive et problem for mange, i takt med at påbuddet om social distancering fortsætter.

Et nærmere kig på personlighedstrækkene

Men også andre personlighedstræk kan have betydning for, hvordan vi klarer os igennem isolation. Det kan vi bruge en empirisk udviklet personlighedsmodel, der arbejder med overordnede personlighedstræk, til at forklare:

 • Samvittighedsfuldhed (upålidelig-trofast): Personer, der er meget samvittighedsfulde, mere organiserede, sværere at distrahere og mere omstillingsparate, har lettere ved at fastlægge og følge en daglig rutine, hvilket mange eksperter anbefaler.
 • Venlighed (irritabel-godmodig): Personer, der er meget venlige og godmodige, har en tendens til at være høflige, medfølende og samarbejdsvillige, så de har lettere ved at navigere forholdet til familiemedlemmer eller bofæller.
 • Åbenhed (konventionel-original): Personer, der er meget åbne over for oplevelser, har en tendens til at være nysgerrige og fantasifulde. De vil sandsynligvis lade sig opsluge af bøger, musik og kreative aktiviteter for at bryde monotonien.
 • Neuroticisme (bekymret-rolig): Personer, der er mere neurotiske, eller som bekymrer sig mere, risikerer i højere grad at opleve stress og negative følelser. De har også størst risiko for at opleve angst eller blive deprimerede i løbet af denne udfordrende tid.

Det er naturligvis antagelser og generaliseringer. En introvert person er ikke immun overfor ensomhed, og en person med en mere 'sårbar' personlighed kan godt trives ved hjælp af passende ressourcer og social støtte.

Livet ombord på en 'rumstation' på Jorden

For nogle af os føles livet i et nedlukket samfund måske som livet ombord på en rumstation eller en antarktisk forskningsstation. Hvad kan vi lære af personlighedsforskning i disse ekstreme miljøer?

Forskningen viser, at personer, som er følelsesmæssigt stabile, selvhjulpne og selvstændige, målrettede, godmodige, tålmodige og åbne, har en tendens til at klare sig bedre under ekstremt isolerede forhold.

Det gælder især for 'sociale (læs: godmodige) introverte personer' – der nyder, men ikke har behov for, sociale interaktioner.

COVID-19 personlighed ensomhed alenehed psykologi femfaktormodellen egenskaber ensom psykologi corona sygdom smitte epidemi pandemi udbredelse udbrud global spredning Verdenssundhedsorganisationen risiko epidemiolog Kina Wuhan vaccine behandling

Personer, der er meget åbne over for oplevelser, har en tendens til at være nysgerrige og fantasifulde. De vil sandsynligvis lade sig opsluge af bøger, musik og kreative aktiviteter for at bryde monotonien. (Foto: Jonathan Borba/Unsplash)

For at klare os bedst muligt i vores 'rumstationer' på Jorden skal vi bestræbe os på at udvikle følgende egenskaber. Vi skal være:

 • Rolige og organiserede
 • Målrettede og tålmodige
 • Selvhjulpne, men samtidig knyttede til andre

Ensom eller alene?

Corona-pandemien sker lige i hælene på den såkaldte 'ensomhedsepidemi', som måske er blevet slået lidt for stort op.

Hvad, der mangler fra dette narrativ, er, at intet er så skidt, at det ikke er godt for noget.

Et modpunkt til den såkaldte ensomheds-epidemi er 'selvvalgt alenehed'; en måde at afværge de negative følelser, som mange oplever, som følge af for lidt tid alene.

Anthony Storr skriver i 'Solitude: A return to the self': »Ensomhed kan være lige så helbredende som følelsesmæssig støtte. Evnen til at være alene er i lige så høj grad en form for følelsesmæssig modenhed som evnen til at danne tætte følelsesmæssige relationer og tilknytninger.«

Respons på udfordringer reflekterer os selv

Selvfølgelig vil en del mennesker opleve udfordringer i forbindelse med nedlukningen af samfundet, som intet har med deres personlighed at gøre.

Mange har mistet deres job og går en hård økonomisk tid i møde. Nogle af os er helt isolerede, mens andre deler deres hjem med nære og kære.

Vores respons på udfordringerne reflekterer ikke alene omstændighederne, men også os selv.

Nick Haslam modtager støtte fra Australian research Council. Luke Smillie hverken arbejder for, rådfører sig med, ejer aktier i eller modtager fondsmidler fra nogen virksomheder, der vil kunne drage nytte af denne artikel, og har ingen relevante tilknytninger. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

The Conversation

Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

 • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
 • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
 • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
 • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk