Vinderne af Nobel-prisen bliver ældre og ældre. Men hvorfor?
Kilde: 
10 oktober 2016

Du skal efterhånden være temmeligt langt oppe i årene, hvis du vil vinde en Nobel-pris. Af de Nobel-prisvindere, der allerede er blevet annonceret i år, ligger gennemsnitsalderen på 72, men sådan har det ikke altid været. Det skriver bbc.com.

Prisvinderne bliver ældre og ældre, når det gælder medicinprisen, kemiprisen, litteraturprisen, økonomiprisen og især fysikprisen.

Går vi tilbage til den første halvdel af det tyvende århundrede var den gennemsnitlige prismodtager 'kun' 56 år. Fysikprisen havde dengang en gennemsnitsmodtager på 47 år, men i dag går prisen stort set altid til en mand i slut-tresserne.

Ifølge Gustav Källstrand, museumsinspektør og forsker på Nobel Museet, kan det måske have noget at gøre med, at der simpelthen er flere om buddet i dag. For 100 år siden var der kun omkring 1.000 fysikere. I dag er der omkring en million verden over.

»Dette er en vigtig faktor. Ventetiden for at modtage en Nobel-pris bliver længere og du får ikke en pris umiddelbart efter et gennembrud,« siger Gustav Källstrand til bbc.com.

LÆS OGSÅ: Ingen gider læse Nobelpris-vinderes artikler

Grunden til, at især modtagerne af fysikprisen var så unge engang, kan også have noget at gøre med, at fysik dengang var et hastigt voksende felt inden for især kvantemekanikken, hvor mange fysikere var unge og gjorde sig opdagelser hurtigt.

»Nobel-komiteen vidste det. Det var et felt, de var interesserede i, og de anerkendte resultaterne hurtigt,« siger Gustav Källstrand til bbc.com.

Werner Heisenberg og Paul Dirac var kun 31 år, da de vand Nobel-prisen i fysik i 1930'erne – begge for deres opdagelser inden for kvantemekanik.

Men der er med tiden også kommet flere og flere om buddet til at modtage Nobels fredspris, og lige præcis denne pris har som den eneste fået yngre og yngre modtagere. Hvordan forklarer man så det?

Ifølge Gustav Källstrand er omstændighederne for litteraturprisen nu meget anderledes end de er for eksempelvis fysikprisen.

»Fredspris-komiteen prøver at være mere 'up to date'. De venter ikke på at se, om fredsforanstaltninger vil lykkes helt, eller om demokrati vil holde i Indonesien,« siger Gustav Källstrand til bbc.com.

Selvom der er sket store ændringer i videnskaben og det humanitære arbejde, er der en ting, man kan regne med: Nobel-prisvindere er stadig stærkt overrepræsenterede hos det maskuline køn.

LÆS OGSÅ: Ig Nobel 2016 går til manden, der levede som ged​

fredspris fysik nobel alder

Nobel-priserne i fysik, medicin og kemi går til en mere og mere gråhåret gruppe forskere. Men modtagerne af fredsprisen bliver yngre. (Foto: Nobelprize.org)

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.