Vikingeskat sætter verdensrekord: 248 sjældne sølvmønter er blevet fundet ved Ribe
Vikingesølvmønt

To amatør-arkæologer har gjort et sjældent fund på en sønderjysk mark. (Foto: Sydvestjyske Museer)

To amatør-arkæologer har gjort et sjældent fund på en sønderjysk mark. (Foto: Sydvestjyske Museer)

Kilde: 
25 oktober 2018

»Den sidder lige der. For fanden hvor er den flot!« udbryder amatør-arkæolog Tommy Lübecker, der lige har fået øje på en sølvmønt i marken ved Ribe overfor DR. 

Tilbage i august gjorde Tommy Lübecker sit første møntfund i den sydjyske muld. Da han havde fundet 20 mønter sammen med en kammerat, kontaktede de to ivrige skattejægere Sydvestjyske Museer, som nu har sat en stor udgravning af området i gang.

Indtil videre har udgravningen afsløret 248 sølvmønter fra starten af Vikingetiden (cirka år 800-1050). Hidtil har man kun fundet ti af den slags mønter på verdensplan, så det gør fundet helt usædvanligt, fortæller Claus Feveile, museumsinspektør ved Sydvestjyske Museer, til DR, som står bag historien.

Mønterne er blevet fundet i et vådområde syd for Ribe, og forholdene har bevaret mønterne rigtig godt - De ser nærmest nyslåede ud.

»På den ene side kan vi se et ansigt, der er omgivet af masker og slanger, og på den anden side kan man se en hjort, der nærmest kysser en slange,« fortæller Tommy Lübecker til DR om en mønt, han lige har fundet, da de står ude på marken.

De gode bevaringsforhold er en gave til arkæologerne. Det betyder, at de kan studere møntstemplerne og skaffe sig ny viden om periodens brug af penge og den kongemagt, der stod bag mønterne.

»Med så stort og godt et møntfund bliver det endeligt bekræftet, at der blev slået og anvendt mønter i Ribe helt tilbage i 800-tallet,« siger Claus Feveile til DR.

Du kan opleve den sjældne vikingeskat på Museet Ribes Vikinger fra slutningen af oktober.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.