Vikingerne tog måske på togt for at finde singlekvinder
Kilde: 
21 november 2016

De fleste ved, at vikingerne tog på plyndringstogter rundt omkring i Europa. Det er dog mere gådefuldt, hvorfor de begyndte at gøre det.

Men ifølge ny forskning kan svaret være sex. Det skriver sciencealert.com.

I vikingetiden, mellem årene 750-1050 e.v.t., havde mange mænd flere koner. I samfundet havde de rigeste og mest magtfulde mænd typisk flest koner.

Derfor har forskere nu kigget på, om unge vikinger er rejst ud for at finde deres egne koner og dermed højne deres status.

Antagelsen bakkes op af de arkæologiske fund fra massegrave og sagaer fra vikingetiden.

Massegravene var ofte fulde af unge mænd, og baseret på våben og stjålne genstande, fundet i udgravninger, var rigdomme og slaver de mest eftertragtede skatte for de unge plyndrere - det fortælles også flere gange i sagaerne.

Varerne og slaverne fra udlandet øgede de unge mænds magt, hvilket igen øgede deres chancer for at gifte sig med flere koner.

Ifølge forskerne skabte denne slags ægteskaber en mangel på gifteklare kvinder. Når de magtfulde mænd giftede sig med mange af dem, gjorde de altså den gennemsnitlige viking koneløs.

Det skabte en tendens til, at de ugifte mænd gjorde mere og mere risikable ting for at tilegne sig rigdom og magt nok til, at de kunne finde sig en kone.

»Eftersom flerkoneri øger mand til mand-konkurrencen ved at skabe en gruppe af ugifte mænd, vil den inden for et samfund også øge den risikable status-jagt og sexsøgende adfærd blandt mænd, hvilket potentielt fører til flere mord, tyverier, voldtægter, kidnapninger, seksuelt slaveri, prostitution og - blandt mænd af høj status - en risikabel jagt efter politisk magt,« skriver forskerne i det nye studie.

De fortæller også, at de magtfulde mænd  - der allerede havde rigdom og flere koner - højst sandsynligt tog med på plyndringer, hvor de kunne tilbyde lederskab og finansiering, mens de selv tilegnede sig endnu mere rigdom.

Studiet er netop udgivet i tidsskriftet Evolution and Human Behaviour.

LÆS OGSÅ: Har vikingerne givet Danmark et højt BNP?

LÆS OGSÅ: Arkæolog opdager ny vikingekampstil under sværdkamp

ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.