Vikinger stjal britisk bispestav
En bispestav endte som halssmykke hos en vikingekvinde, der tog det med sig i graven. Det kan have reddet en af de ældste britiske bispestave, ifølge forsker.

Gravfundene, som guldstykket fra den britiske bispestav samt relikvieskrinet, fundet i Grytten i 1961, bliver betragtet som meget vigtige fund gjort i Norge i moderne tid. (Foto: Åge Hojem/NTNU Vitenskapsmuseet)

Gravfundene, som guldstykket fra den britiske bispestav samt relikvieskrinet, fundet i Grytten i 1961, bliver betragtet som meget vigtige fund gjort i Norge i moderne tid. (Foto: Åge Hojem/NTNU Vitenskapsmuseet)

Forskning foretaget ved University College Cork i Irland viser opsigtvækkende detaljer om fund fra en norsk vikingegrav.

Et objekt i guld, som blev fundet i en vikingegrav i Grytten på Møre i 1961, stammer fra Nordengland, ifølge en irsk forsker. Oprindeligt skal det have været en del af pynten på en bispestav.

Smykke var nordengelsk bispestav

I forbindelse med en skadinavientur var doktor i arkæologi, Griffin Murray fra Irland på et hurtigt visit indenom Vitenskapsmuseet på NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim) i marts i år for at tage gravfundene i nærmere øjesyn.

LÆS OGSÅ: Nyfunden massegrav vidner om barbarisk krigsskik

Som resultat af hans besøg, kom der nye fakta på bordet om bispestavene, hvordan de så ud, og hvordan vikingerne stjal dem med sig.

»Dette stykke har været en del af pynten på midten af en bispestav, eller en crozier, fra slutningen af 700-tallet, eller begyndelsen af 800.«

»Højst sandsynligt kom den fra Nordengland, og ikke Irland, som man først troede. Dekorationen ligner ikke det irske,« fortæller Griffin Murray, som har opsporet hellige objekter, som blev lavet om til smykker af vikingerne i skandinaviske lande.

Den eneste bispestav fra før år 1000

Den irske forsker bidrog med sine fund i et intensivt forskningsprogram om irske skatte.

Han har undersøgt flere fragmenter af gamle irske og engelske bispestave, og mener, at Vitenskapsmuseets crozier-fund er vigtigt for at forstå, hvordan bispestavene så ud i den tidligste periode.

»Det mest påfaldende ved dette objekt er tidsepoken, det er fra. Dette er det ældste engelske fragment, som er kendt, og det eneste fra før år 1000. Havde norske vikinger ikke stjålet den, ville den højst sandsynligt være gået tabt,« siger Griffin Murray om bispestavstykket.

Fund gør vikingeplyndringer virkelige

Hvis norske vikinger ikke havde stjålet den britiske bispestav, ville den sikkert være gået tabt. (Foto: Åge Hojem/NTNU Vitenskapsmuseet)

Guldstykket blev fundet i en vikingegrav på en af Setnesgårdene i Grytten i 1960’erne, og senere flyttet til Vitenskapsmuseet. Samlingsansvarlig for arkæologi, Jon Anders Risvaag, fortæller, at det var givende at have den irske forsker på besøg.

»Griffin Murray er en af de fremmeste eksperter på området, og vi fik ny og spændende viden om vikingefund, som er vigtig at bringe videre,« siger han.

Jon Anders Risvaag mener, at det er interessant at få fastslået, hvornår objektet fra Vitenskapsmuseet stammer fra, og at det faktisk er resultat fra en vaskeægte vikingeplyndring.

»Det viser, at vikingerne sejlede ned til de britiske øer med sværd og økse i hånd og stjal bispestave og andre objekter fra dem,« siger han.

Vikinger kan have reddet bispestav fra omsmeltning

Jon Anders Risvaag mener, at bispestavobjekter kan være blevet reddet af vikingerne på deres plyndringstogter, og henviser til, at de fleste bispestave, som hørte hjemme på de britiske øer, blev smeltet om.

»I Norge og i andre skandinaviske lande kom de med som gravgods, derfor er det også her, at vi finder de fineste objekter. En tradition, som antageligt har reddet en af de ældste bispestave, man kender til i dag,« siger Jon Anders Risvaag.

Ifølge Griffin Murray fandt de tidligste røverier fra kirker sted fra lige før år 800, og helt frem i hele den niende århundrede med ”bestemt intensitet”.

Han mener, at vikingerne havde kirkerne som mål, ikke kun fordi kirkerne var centre for rigdom, men fordi de var forsvarsløse og ubevæbnede.

»Da de norske vikinger sejlede til Irland og de britiske øer, havde de som mål at stjæle værdifulde ting. Klostre og kirker var oplagte og ”bløde” mål, for vikingerne var hedninge og havde ikke noget forhold til bispetraditionen eller en religiøs overtro,« siger den irske forsker.

Lavet om til smykke

Da der ikke var biskopper eller kristendom i Norge i 800-tallet, brugte befolkningen plyndringsobjekterne anderledes.

Doktor i arkæologi, Griffin Murray, undersøgte gravfund, da han var på besøg på Vitenskapsmuseet i marts i år. (Foto: Bent Lindsethmo/NRK)

»Stykket fra bispestaven var delt i to og brugt som pynt. Vi har kun halvdelen her, og vi ved ikke, hvor den anden halvdel er. Denne del er sikkert blevet brugt som en slags udsmykning på tøj, eller som smykke båret af en velstående kvinde,« siger Jon Anders Risvaag.

De tilsammen cirka 60 overlevende fragmenter fra bispestave, som er fundet, vil doktor Griffin Murray organisere og samlet i et katalog.

Velstående vikingekvindes grav

I den samme gravhøj på Møre blev der også fundet flere fine genstande udover gulddelen fra bispestaven. Også en vægt, mønter og perler samt et relikvieskrin lå i graven, som Jon Anders Risvaag tror, tilhørte en rig kvinde.

Et relikvieskrin er en beholder til relikvier fra en kristen helgen, fra en genstand med tilknytning til Jesus. Relikvieskrin blev ofte formet som en bygning, helst en kirke, og var dækket af sten, ædelmetal og emalje.

»Dette er et flot skrin i massivt træ dækket med tin. Der har højst sandsynligt været flere udsmykningsdetaljer, som nu er forsvundet, men skrinet er alligevel indgået som en fin og dyrebar genstand fra en ejendom med høj status i Vestlandet i Norge.«

»Det var nok en velstående vikingekvinde med høj status, som lå i denne grav og som fik skrinet og guldstykket i gave fra en viking, der havde været på plyndringstogt i Storbritannien,« siger han.

Fundet hører hjemme i Norge

Irske aviser har fulgt op på Griffin Murrays forskning og har spekuleret i, om Irland kan kræve at få objektet udleveret. Dette vil ifølge Jon Anders Risvaag ikke være aktuelt.

»Disse objekter har ligget i jorden siden vikingetiden. Alt, der bliver gravet op i dag, som er ældre end reformationen i 1537, er statens ejendom.«

»Hvis materialet var blevet indført ulovligt til Norge i dag, ville det derimod skulle tilbageføres til landet, som det oprindeligt kom fra,« forklarer han.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk