Vikingemode: Se deres flotte mønstre
Vikingerne udsmykkede deres genstande med mønstre og motiver. Forskerne har identificeret seks forskellige stilarter, der dannede mode i løbet af vikingetiden.

En læser har skrevet til Spørg Videnskaben for at finde ud af, om vikingerne havde tatoveringer, og hvordan de så ud, hvis de havde. Forskerne mener, at vikingerne højest sandsynligt havde tatoveringer, og de har udsmykket deres krop med de samme mønstre og motiver, som dem de udsmykkede deres genstande med såsom træudsnit, metalarbejde, våben og smykker.

Nedenfor kan du se billeder og beskrivelser af de seks forskellige stilarter indenfor vikingedesign, som forskerne har identificeret på forskellige fund.    

Osebergstilen er den tidligst kendte vikingestil. Stilen er opkaldt efter Osebergskibet, man fandt nær Oslofjordens udmunding i 1903. Motiverne omfatter dyr og i visse tilfælde menneskelignende figurer. Stilarten er kendetegnet ved væsenernes kringleformede kroppe. Dyrene har gribefødder - hænderne og fødderne griber hinanden i et slags fletværk.

Borrestilen er opkaldt efter et gravfund fra 1853 i Borre ved Vestfold i Norge. Stilen er kendetegnet ved små kattelignende dyrehoveder, man ser forfra. Poterne griber om sig selv eller den ring, som dyret er indenfor. Rammen om dyret består af et fletværk af ringe og knuder, der bindes sammen med dobbelte konturlinjer. 

Jellingstilen er opkaldt efter et sølvbæger, man fandt i et gravkammer i Jelling i 1820. Stilen er kendetegnet ved dyr, der har en lang, båndformet krop, der er tværsgraveret. Dyrets øjne er mandelformet, og det har en krølle på snuden. På toppen af hovedet har den en nakketop, der er flettet sammen med kroppen.

Mammenstilen er opkaldt efter en sølvindlagt økse, der er fundet i en kammergrav i en høj ved Mammensogn i Jylland i 1868. Det store firbenede dyr på øksen, er det samme dyr, som det, der pryder den store Jellingsten. Til forskel fra Jellingstilens dyr har Mammenstilens dyr en bredere krop.

Ringerikestilen er opkaldt efter nogle norske runesten, som blev fundet ved Ringerikeområdet i Norge. Stilen er en videreudvikling af Mammenstilen. Dyrene har endnu mere krop og deres nakketop er større.

Urnesstilen er opkaldt efter udskåret trækunst i Urnesstavkirken i Norge. Dyret har en slankere krop, og øjnene er mere smalle end i de andre vikingestilarter. Dyrene bider om hinanden i halsen.

Kilde: Hanne Pedersen, Seniorforsker ved Nationalmuseet.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.