Vikingemode: Se deres flotte mønstre
Vikingerne udsmykkede deres genstande med mønstre og motiver. Forskerne har identificeret seks forskellige stilarter, der dannede mode i løbet af vikingetiden.

En læser har skrevet til Spørg Videnskaben for at finde ud af, om vikingerne havde tatoveringer, og hvordan de så ud, hvis de havde. Forskerne mener, at vikingerne højest sandsynligt havde tatoveringer, og de har udsmykket deres krop med de samme mønstre og motiver, som dem de udsmykkede deres genstande med såsom træudsnit, metalarbejde, våben og smykker.

Nedenfor kan du se billeder og beskrivelser af de seks forskellige stilarter indenfor vikingedesign, som forskerne har identificeret på forskellige fund.    

Osebergstilen er den tidligst kendte vikingestil. Stilen er opkaldt efter Osebergskibet, man fandt nær Oslofjordens udmunding i 1903. Motiverne omfatter dyr og i visse tilfælde menneskelignende figurer. Stilarten er kendetegnet ved væsenernes kringleformede kroppe. Dyrene har gribefødder - hænderne og fødderne griber hinanden i et slags fletværk.

Borrestilen er opkaldt efter et gravfund fra 1853 i Borre ved Vestfold i Norge. Stilen er kendetegnet ved små kattelignende dyrehoveder, man ser forfra. Poterne griber om sig selv eller den ring, som dyret er indenfor. Rammen om dyret består af et fletværk af ringe og knuder, der bindes sammen med dobbelte konturlinjer. 

Jellingstilen er opkaldt efter et sølvbæger, man fandt i et gravkammer i Jelling i 1820. Stilen er kendetegnet ved dyr, der har en lang, båndformet krop, der er tværsgraveret. Dyrets øjne er mandelformet, og det har en krølle på snuden. På toppen af hovedet har den en nakketop, der er flettet sammen med kroppen.

Mammenstilen er opkaldt efter en sølvindlagt økse, der er fundet i en kammergrav i en høj ved Mammensogn i Jylland i 1868. Det store firbenede dyr på øksen, er det samme dyr, som det, der pryder den store Jellingsten. Til forskel fra Jellingstilens dyr har Mammenstilens dyr en bredere krop.

Ringerikestilen er opkaldt efter nogle norske runesten, som blev fundet ved Ringerikeområdet i Norge. Stilen er en videreudvikling af Mammenstilen. Dyrene har endnu mere krop og deres nakketop er større.

Urnesstilen er opkaldt efter udskåret trækunst i Urnesstavkirken i Norge. Dyret har en slankere krop, og øjnene er mere smalle end i de andre vikingestilarter. Dyrene bider om hinanden i halsen.

Kilde: Hanne Pedersen, Seniorforsker ved Nationalmuseet.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.