Vikingelejre i Europa har haft afgørende betydning for vikingernes udbredelse
vikinger vand vikingeskib

Vikinger var afhængige af lejre spredt ud over Europa for at kunne proviantere, når de var på togt, men et nyt studie viser, at lejrene var mere organiserede end først antaget. (Foto: Shutterstock)

Vikinger var afhængige af lejre spredt ud over Europa for at kunne proviantere, når de var på togt, men et nyt studie viser, at lejrene var mere organiserede end først antaget. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
26 november 2021

Vesteuropæiske lande er spækket med spor fra vikingelejre - de såkaldte ‘vinterlejre’ eller ‘longhuirts’. Ny forskning peger på, at lejrene har haft en afgørende betydning for vikingernes succesfulde togter.

Studiet, der er publiceret i tidsskriftet Vikings, viser, at vikingerne udover at plyndre sig til føde og andre varer blandt andet også dyrkede egne afgrøder, passede kvæg og handlede med lokale.

Opdagelsen går altså imod den typiske opfattelse af vikinger som simple barbarer, der plyndrede sig til overlevelse og udbredelse. 

Det skriver The Independent.

Man har længe anerkendt vikingernes vinterlejre for deres strategiske betydning for vikinger, når de var på togt. Ligesom alle andre middelalderlige søfolk skulle vikingerne også regelmæssigt ind til kysten for proviant, omgruppering og forstærkninger.

Man har til gengæld ikke brugt meget tid på at undersøge logistikken og planlægningen bag de store lejre, der sommetider havde flere tusinder beboere.

Bare i det 9. århundrede var der over 100 vinterlejre i lande som Storbritannien, Frankrig og Holland. 

vikingelejre vesteuropa

På kortet kan du se lokationerne på nogle af det 9. århundredes vikingelejre i Vesteuropa (Kort: Christian Cooijmans)

Samtlige lejre skulle have en konstant tilstrømning af vand og drikke for at holde sig oven vande, og som lejrene voksede, blev de nødt til at finde alternativer til at fiske, jage, samle og plyndre.

Derfor begyndte vikingerne blandt andet at passe kvæg og dyrke afgrøder, og man har blandt andet også fundet møllehjul og jerngryder i de arkæologiske områder. 

Det viser ifølge forskeren bag studiet, at vikingerne på en måde har industrialiseret deres forsørgelse for at undgå sult og fejlernæring, hvilket ikke stemmer overens med det typiske billede af vikinger som et uciviliseret folkefærd.

Arkæologer har desuden også fundet beviser på handel mellem vikinger og lokalbefolkning i form af mønter, sølvbarrer og handelsvægte i lande over hele Vesteuropa.

Det er blandt andet også blevet nedskrevet i nogle tekster fra det 9. århundrede, at vikingerne arrangerede et marked på en ø på floden Loire i Frankrig, samt hvordan en gruppe soldater fra Frankerriget besøgte en vikingelejr i Holland for at handle. 

Studiet indikerer, at vikingelejrene i virkeligheden ikke bare var nogle primitive bygder, men faktisk var civiliserede landsbyer med fængsler, markeder, havne og hjem, og at det netop har haft afgørende betydning vikingernes markante tilstedeværelse i Europa i det 9. århundrede.

jso

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.