Vikarer drømmer om fast job
To ud af tre vikarer drømmer om at få sig et fast job, viser en ny undersøgelse. De, der ønsker et fast job er dog ikke mere effektive end andre vikarer.

Mange vikarer drømmer om fastansættelse. Men det gør dem dog ikke nødvendigvis mere effektive. (Foto: Colourbox)

Mange vikarer drømmer om fastansættelse. Men det gør dem dog ikke nødvendigvis mere effektive. (Foto: Colourbox)

Arbejdslivets behov for fleksibilitet og effektivitet har givet gode tider for vikarbureauerne. Efterspørgslen efter midlertidig arbejdskraft er steget i løbet af de sidste 10 år.

Det har ført til, at en større andel af arbejdsstyrken lever af vikariater af kortere eller længere varighed.

Der er mange, der trives udmærket i rollen som vikar, og som godt kan lide variationen i både arbejdsopgaver og arbejdsgivere. Men vi skal heller ikke se bort fra, at mange af vikarerne går rundt og drømmer om at få sig et fast job.

Springbræt til et fast job

Hele to af tre vikarer (66,5 procent) i tre af Norges ledende vikarbureauer angiver, at de arbejder som vikar, fordi det giver dem en chance for at få fast ansættelse. Ønsket om et fast job er simpelthen den vigtigste årsag til, at de arbejder som vikar.

Det viser en undersøgelse af ph.d.-studerende Robert Buch ved Handelshøyskolen BI blandt norske vikarer.

I foråret 2008 udsendte Robert Buch og to kolleger et webbaseret spørgeskema til 7551 vikarer igennem tre af Norges ledende vikarbureauer. De fik komplette besvarelser fra 2021 af vikarerne, hvilket giver en svarprocent på 26,8 procent.

Vikarerne i undersøgelsen befinder sig i alle aldersgrupper fra 18 til 70 år med en gennemsnitsalder på 35 år. Lidt over 70 procent arbejdede i den private sektor, mens resten var at finde i det offentlige.

Ikke mere effektive

Forskerne undersøgte også, om vikarerne, som drømmer om at få et job, er mere effektive end andre vikarer i håbet om at opfylde ønsket om et fast job. Vil de arbejde ekstra hårdt for at sikre, at drømmen går i opfyldelse?

Vikarernes effektivitet blev målt på arbejdsindsatsen, kvaliteten i arbejdet og viljen til at tage en ekstra tørn, når der var behov for det.

»Det er interessant at bemærke, at der nærmest ikke er nogen forskel på, hvor effektive vikarerne er, når vi sammenligner dem, der ønsker et fast job, med dem, der er vikarer af andre årsager,« siger Robert Buch.

Det er altså andre faktorer end ønsket om et fast job, som kan forklare variationer i vikarernes indsats på jobbet.

Undersøgelsen viser, at de mest effektive vikarer er dem, som oplever, at de får støtte og god behandling fra både vikarbureauet og arbejdspladsen.

© forskning.no. Oversat af Magnus Brandt Tingstrøm

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.