Video starter konspirationsteori: 'Andreas Mogensen har aldrig været i rummet'
En video af et tordenvejr fra rummet afslører ifølge en bruger på nettet, at Andreas Mogensen slet ikke har været i rummet. Det er langt fra første gang, konspiratorikere har fundet mystiske detaljer at hæfte sig ved.

Billedet her, som Andreas Mogensen har lagt op på sin Facebookprofil, viser, at det mystiske 'stativ' i videoen fra rummet slet ikke er så mystisk. (Foto: Andreas Mogensen/Facebook)

Billedet her, som Andreas Mogensen har lagt op på sin Facebookprofil, viser, at det mystiske 'stativ' i videoen fra rummet slet ikke er så mystisk. (Foto: Andreas Mogensen/Facebook)

 

Da Neil Armstrong i 1969 satte sine fødder på Månen som det første menneske nogensinde, var det et stort skridt for menneskeheden. Altså, medmindre man tror, det hele er optaget i et studie ude i ørkenen.

For frem til i dag er der stadig mennesker, der nægter at tro, at mennesket nogensinde har været på Månen.

På samme måde er Andreas Mogensen, der var på mission på Den Internationale Rumstation, ISS, i september sidste år, nu nødt til at forklare sig over for konspirationsteoretikere, der har opdaget noget besynderligt på en af hans optagelser fra rummet.

Videoen er en optagelse af et tordenvejr i Indien set fra ISS, men i kommentartråden skriver brugeren, der kalder sig ‘UNI VERSAL,’ at han har lagt mærke til et objekt nede i venstre hjørne af billedet, der ikke ser »særlig himmelsk ud.«

Videoen kan ses øverst i artiklen.

Andreas Mogensen svarer tilbage på konspirationsteori

Og nu har en af Ekstra Bladets læsere fulgt op ved at sende videoen ind til ‘Nationen!,’ hvor han både spørger til, hvordan det kan være, at man kan se en by nede i højre hjørne, når rumstationen flyver med 28.000 km i timen, og herefter får han øje på et stativ i venstre hjørne, som han også undrer sig over.

På EB.dk har det nu ført til en livlig diskussion, samt en afstemning hvor der i skrivende stund er lidt over 17 procent, som mener, at videoen er optaget i et studie.

Det har fået Andreas Mogensen til at svare tilbage på sin Facebook-profil, hvor han skriver:

»Der er rigtig mange der har spurgt hvad "stativet" i videoen så er. Det er enden på et af solpanelerne fra Soyuz. Tak til Mark Møller for at sammensætte dette billede, der forhåbentlig kan aflive denne konspirationsteori!«

Video: DTU/ESA/NASA

Det er ikke sikkert, det er nok, for konspirationsteoretikere har sjældent så lette at stille tilfredse. I denne artikel har vi samlet fem andre eksempler på konspirationsteorier, som du kan dykke ned i og måske blive lidt klogere af at læse videnskabens syn på.

Var amerikanerne nogensinde på Månen?

Siden månelandingen i 1969 har det været en populær konspirationsteori, at astronauterne slet ikke var på Månen, men at Månelandingen i stedet blev optaget i et filmstudie.

For hvordan kan et flag blafre, når der ikke er nogen atmosfære? Og hvordan kunne astronauterne være oplyste, når de stod i skyggen af rumfartøjet?

Den slags spørgsmål bliver manet effektivt i jorden af en astrofysiker i artiklen ‘Prygl til konspirationsteorier om månelanding.’

Hvem skød egentlig John F. Kennedy?

En anden populær konspirationsteori er mordet på John F. Kennedy i 1963. Politiet anholdt ganske vist Lee Harvey Oswald, der også blev dømt for mordet, men i konspirationskredse hersker der stadig tvivl om, hvorvidt han var gerningsmanden.

Forretningsejeren Abraham Zapruder filmede nemlig det skæbnesvangre øjeblik, hvor JFK bliver skudt, og her ser man, hvordan præsidentens hoved ryger bagud ved attentatet, selvom politiet i rapporten skrev, at skuddet kom bagfra, hvor Lee Harvey Oswald befandt sig.

Hvordan det kan hænge sammen, kan du læse mere om i artiklen ‘Mordet på Kennedy: Det 20. århundredes største mordgåde’

Fandt Holocaust virkelig sted?

En af de konspirationer, som måske kan virke mest frastødende på de fleste, er benægtelsen af Holocaust.

Og de videnskabelige eksperter er da heller i tvivl om, at nazisterne slog millioner af jøder, sigøjnere, handikappede og homoseksuelle ihjel op gennem 1930‘erne og frem til afslutningen af Anden Verdenskrig.

Ikke desto mindre er der mennesker, der påstår, at det er historiens største løgn.

I artiklen ‘Fandt Holocaust virkelig sted?’ kan du læse, hvordan den danske holocaust-forsker Torben Jørgensen forholder sig til de mest benyttede argumenter mod nazisternes masseudryddelser.

 

Hvem stod bag terrorangrebet 11. september?

I nyere tid er der også masser af konspirationsteorier at tage fat på. En af de største er uden tvivl angrebet på de to tårne i New York City, samt Pentagon i Virginia, den. 11. september 2001.

Teorierne er meget forskellige, men nogle går på, at USA selv stod bag angrebene for at retfærddiggøre de efterfølgende krige i Afghanistan, som havde til formål at øge omsætningen i våbenindustrien og skærpe kontrollen af det amerikanske folk.

Konspirationsteoretikerne hæfter sig især ved den måde, som de to tårne styrtede sammen på, samt en nyhedsvært på BBC, der rapporterede, hvordan en bygning var kollapset - 20 minutter før den faktisk gjorde det.

Du kan læse mere om konspirationerne omkring 11. september i artiklen '11. september – en konspirationsteori.'

 

Den engelske kongefamilie består i virkeligheden af krybdyr

Konspirationsteorier kommer i alle størrelser, og skal det være virkelig bizart, så findes der faktisk også en konspirationsteori, der går ud på, at medlemmerne af det engelske kongehus slet ikke er mennesker. De er krybdyr.

Ifølge verdens måske dårligste konspirationsteori, så stopper det heller ikke her. Forskellige magtfulde familier i USA såsom Bush-familien og Hillary i Clinton skulle angiveligt også være krybdyr fra en anden dimension, der har bygget menneskekroppe ud af vores DNA.

Grundlæggeren af teorien er engelske David Icke, der har skrevet hele fire bøger om emnet, og et af beviserne er en øjenvidneberetning om, at Dronning Elizabeth skulle have et ekstra sæt øjenlåg.

Teorien og argumenterne kan du læse mere om i artiklen ‘Verdens dårligste konspirationsteori er…’

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk