Video: Se de flotte propaganda-plakater fra genforeningen
Tusindvis af valgplakater kæmpede om opmærksomheden, da beboerne i Slesvig-Holstein efter 1. Verdenskrig skulle beslutte, om de ville være tyske eller danske.

Se eksempler på valgplakaterne i denne video, der er produceret af Danmarkshistorien.dk.

Se eksempler på valgplakaterne i denne video, der er produceret af Danmarkshistorien.dk.

»Nu kalder Danmark på sine børn, farvel for evigt, du tyske ørn.« 

Sådan lyder sloganet på en dansksindet propaganda-plakat, som i 1920 skulle overbevise om dansk valgsejr og kan ses i ovenstående video fra Danmarkshistorien.dk.

Efter 1. Verdenskrigs afslutning blev der nemlig holdt folkeafstemning om, hvor den dansk-tyske grænse skulle trækkes. Store mængder tysk og dansk propagandamateriale blev trykt og skulle appellere til den nationale ånd og følelse i henholdsvis Danmark og Tyskland.

LÆS OGSÅ: Valgplakater flytter mange stemmer ved kommunalvalg

Valgplakaterne spillede på økonomi og følelser

Valgplakaterne havde både økonomisk, følelsesmæssig og symbolsk karakter forklarer Klaus Tolstrup Petersen, som er historiker og leder af Den Slesvigske Samling ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, i ovenstående video.

En af de mest kendte danske propagandaplakater forsøger at ramme danske mødre lige i hjertekulen. Under overskriften: »Mor! Stem dansk«, er en dreng i laset tøj tegnet med fjernt blik. Nederst er tilføjet teksten: »Tænk på mig«.

Plakaten forsøger at udstille Tysklands krigsødelagte økonomi og derved gøre Danmark til det økonomisk sikre valg.

Se alle de farverige propaganda-plakater i videoen, som er hentet fra Danmarkshistorien.dk og lavet i samarbejde med Den Slesvigske Samling & Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig med støtte fra Sydslesvigudvalget.

LÆS OGSÅ: MYTE: Var Christian 10's hest ved Genforeningen kalket hvid?

LÆS OGSÅ: Danskere oplevede massedrab

LÆS OGSÅ: Istedløven genopstår som vennegave

LÆS OGSÅ: Kærlighed til staten holder Danmark sammen

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og her kan du læse mere om de farvestrålende ravfossiler med insekter fra Kridttiden, indlejret i gyldent harpiks, der størknede for 99 millioner år siden.