Video: Papegøje så sin ejer blive skudt - kan den bruges som vidne i mordsagen?

I dette nyhedsindslag fra den amerikanske kanal Wood-TV kan man angiveligt høre papegøjen snakke om skudepisoden, der endte med at koste manden i huset livet. (Video: Youtube/Wood TV8)

I dette nyhedsindslag fra den amerikanske kanal Wood-TV kan man angiveligt høre papegøjen snakke om skudepisoden, der endte med at koste manden i huset livet. (Video: Youtube/Wood TV8)

Kilde: 
18 september 2018

I maj 2015 blev en mand dræbt af fem skud i sit hjem i Michigan i USA. Hans kone blev også skudt, men overlevede med nød og næppe skuddet, der havde ramt hende i hovedet. 

På grund af flere selvmordsbreve i huset pegede mistanken hurtigt i retning af, at det var hustruen, som havde affyret skuddene, men det eneste vidne til episoden havde fjer: Det var nemlig parrets papegøje, Bud, skriver Forbes.

Mandens familie opdagede i hvert fald, at papegøjen sagde flere ting, der lød som gentagelser af en diskussion, der kunne være foregået mellem parret, inden skuddene faldt.

Bud sagde blandt andet »don't fucking shoot«, som du kan høre i videoen øverst.

Men før du forestiller dig en velfriseret papegøje i sit bur i vidneskranken i en retssal, har Forbes været så venlige at undersøge, om man rent faktisk ville kunne stole på, hvad en papegøje ville sige i sit vidneudsagn. Og det er ikke godt nyt for Buds troværdighed.

»Jeg tror, det er meget usandsynligt, at papegøjen gentager sin ejers sidste ord,« siger Nathan Emery, der er lektor og forsker i blandt andet papegøjers kognitive evner hos University of London, til Forbes. 

Ifølge forskere skal papegøjer normalt have fortalt de samme sætninger eller ord mange gange, før de begynder at gentage dem. Grunden til, de gentager menneskers ord, er nemlig for at være sociale med dem.  

Derudover ville det ifølge en advokat være et problem, at papegøjen ikke er en 'person', for det kræver det, før man kan putte den i vidneskranken.

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.