Videnskabs-TV: Hvad er det, coaching kan?
Vi går til coach, fordi vi vil udvikle os, optimere vores præstationer og generelt yde og være mere – både på arbejdspladsen og i vores personlige liv. En professor i coaching forklarer her, hvad det er, coaching kan.

Inden for de seneste 10 år er stadig flere valfartet til coaching, selvudvikling og selvoptimering. Men hvorfor er det blevet så populært at gå til coach? Hvad er det, coaching kan?

Det kan du få svaret på i denne udgave af Forskningsmagasinet, hvor vi har besøg af Reinhard Stelter, der er professor i coaching og idrætspsykologi ved Københavns Universitet.

Programmet rundes af med Spørg Videnskaben, der denne gang giver et bud på, hvorfor tiden går hurtigere, jo ældre vi bliver.

»I grunden er det [coaching, red.] en anden form for læring,« forklarer Reinhard Stelter og uddyber: »I gamle dage lærte vi ved at få instruktioner. Nu er verden så kompleks og mangfoldig, at vi lærer på andre måder – vi lærer gennem spørgsmål.«

Det handler om at blive klogere på dig selv

Spørgsmålet som læringsmetode er alfa og omega, når vi skal udvikle os. Og det er netop dét, coaches excellerer i, ifølge Reinhard Stelter.

De træner dig i at forstå og sætte dig ind i andre menneskers perspektiver, så du bedre kan håndtere din situation, blive klogere på dig selv og derved yde dit bedste.

Coaching startede ellers som en slags lektiehjælp på universiteter i især USA og England. Derefter gjorde fænomenet sit indtog i sportens verden med det klassiske billede af en coach, gerne med topmave og vigende hårgrænse, der råber og skriger fra bænken.

»Coaching har jo udviklet sig, så det i dag er noget andet end én på sidelinjen, der råber, at man skal gøre det anderledes eller bedre.«

Nu handler det altså mere om selvindsigt og refleksioner.

En trojansk hest i erhvervslivet

Et visit hos en hjernevrider blev i hvert fald tidligere set som et tegn på sygdom – der måtte være noget galt med én. Derfor vægrede erhvervslivet sig også ved at hente psykologer ind, da de begyndte at have fokus på mere bløde værdier som for eksempel medarbejderudvikling.

Og coaching blev en slags trojansk hest i erhvervslivet, som Reinhard Stelter kalder det, der ad en lidt alternativ vej introducerede psykologien i vores arbejdsliv.

»Når man går til coach, er man udviklingsorienteret, og man har nogle ambitioner. Man vil noget med sig selv på en god måde,« fortæller Reinhard Stelter. Kogt helt ned, lyder coaching altså bedre på CV'et.

Programmet produceres som et samarbejde mellem Videnskab.dk og dk4 og med støtte fra Videnskabsministeriets Udlodningsmidler. Følg med her på Videnskab.dk i foråret 2015:, hvor resten af programmerne sendes: Forskningsmagasinet eller se dem på DK4.dk. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.