Guide: Kulturnatten er spækket med forunderlig forskning
Disse arrangementer skal du opleve.
Kulturnat 2017 videnskab Videnskab.dk forskning

Hør om skønhedsprodukter, vær med til at dissekere dyr, bliv klogere på hjernens fantastiske omstillingsevne, og kom med ud i rummet. (Foto: Videnskab.dk)

Kulturnatten står for døren, og det betyder, at du sikkert slet ikke kan overskue, hvilke af de mere end 250 arrangementer, som du bør tjekke ud.

Men fortvivl ikke! Vi har lavet en guide, som sikrer, at du ikke går glip af noget.

Først og fremmest - og faktisk vigtigst af alt - skal du selvfølgelig svinge ind forbi Videnskab.dk's arrangement.

Vi holder til hos Styrelsen for Forskning og Uddannelse, hvor vi tilbyder fire meget forskellige, sjove videnskabsarrangementer:

 • Klokken 19.00: Newgame – Hvor godt kan du køre bil med en promille på 2,5?
  Hvor svært er det at køre bil, når man har fået lidt for meget indenbords?
  Det tester vi under forsvarlige rammer, når Newgame, Videnskab.dks YouTube-kanal om videnskab og gaming, udfordrer dig til at spille bilspil udstyret med promillebriller, der kan simulere beruselse.
  Sammen med Mikkel fra Newgame vil alkoholforsker Morten Grønbæk og formand for Dansk Kørelærer-Union, René Arnt, beskrive, hvordan alkoholen påvirker bilisterne og beskrive, hvilke og hvor mange forseelser de laver.
 • Klokken 20.00: Skønhedslaboratoriet
  Mød Cecilia Demant fra Youtube-kanalen Skønhedslaboratoriet, når hun sammen med forsker Franziska Bork-Pedersen (forsker i mode og kultur), dykker ned i emner fra makeuppens verden.
 • Klokken 21.00: Spørg Videnskaben – Om søvn
  Spørg Videnskaben er Videnskab.dk’s læserbrevkasse, som vi bringer ud til brugerne under dette års Kulturnat, hvor tre seje forskere besvarer alverdens spørgsmål, der måtte være, om søvnens mysterier.
 • 22.00 Newgame – Horrorspil sætter spor i kroppen
  I anledning af fredag den 13. kaster vi os over horrorgenren. Søren og Mikkel fra Newgame interviewer horrorforsker Jens Kjeldgaard-Christiansen fra Aarhus Universitet, som vil fortælle om de mekanismer, spillene bruger for at skræmme livet af os. Alt imens en uskyldig forsøgsperson får lov at spille gyserspil på scenen.

Du kan læse mere detaljeret om Videnskab.dks program her. 

Oplev bamsehospital, astronauters udstyr og droner

Kulturnat 2017 videnskab Videnskab.dk forskning

Vil du lære mere om noget af det udstyr, som astronauter bruger, så kom forbi Danish Aerospace Companys stand hos Uddannelses- og Forskningsministeriet. (Foto: Shutterstock)

Under samme tag hos Uddannelses- og Forskningsministeriet er der også meget andet at komme efter. 

Du kan blandt andet besøge Bamsehospitalet og høre om kroppens indre fortalt med udgangspunkt i medbragte bamsers skavanker. Du kan blandt andet høre, hvorfor maven ikke kun er ved navlen, hvorfor tarmene både kan være tykke og tynde, og hjernen ikke altid er til at stole på. 

Du kan kigge forbi Danish Aerospace Company og se nogle af de apparater, som astronauterne på den internationale rumstation ISS bruger for at tjekke deres helbred. Udstyret giver oplysninger om blandt andet stofskiftet og hjerte-kar-systemet blot ved at måle på astronauternes udåndingsluft.

Eller du kan kigge forbi Alexandra Instituttet og høre om hvordan man træner en drone til at lande på vingen af en vindmølle. Du kan også høre, hvordan du fra din egen computer kan se, hvor regnvandet løber hen efter et skybrud.

Tid og sted: Bredgade 40, 1260 København K - 19:00 - 23:00.

Nørdet underholdning i Universitetsparken

Lad os drible videre til nogle af de mange andre mindst lige så lærerige og nørdede arrangementer med videnskab i fokus.

Nørre Campus, som rummer København Universitets naturvidenskabelige institutter, byder på aktiviteter om biologi, matemtik, datalogi og fysik i Universitetsparken.

Niels Bohr Institutets forskere byder på foredrag om den nyeste forskning, hvor man kan stille spørgsmål til forskerne, samt videnskabelige workshops og konkurrencer for både store og små. Niels Bohr Institutet forsker i astronomi, klima, partikelfysik, kvantefysik, nanofysik og biofysik og meget mere.

Tid og sted: Universitetsparken 5, 2100 København Ø - 18:00-00:00.

Kulturnat 2017 videnskab Videnskab.dk forskning

I Universitetsparken er der foredrag om kvantefysik og mange andre svært begribelige ting for børn og voksne. (Foto: Shutterstock)

Institut for Matematik er der aktiviteter og foredrag for børn, unge og voksne. Blandt andet Mysteriejagt (a la Cluedo) i Matematikbygningen, stjerneløb for skoleelever, skakhjørne og Rubiks-hjørne. Der er desuden foredrag om kvantematematik, firefarveproblematikken samt gambleres (ir)rationelle adfærd.

Tid og sted: Universitetsparken 5, Vandrehallen, 2100 København Ø - 18:00-00:00.

I Biocentret i Universitetsparken kan du møde forskerne og høre foredrag om Grønlandshajen (verdens ældste hvirveldyr), om insekternes utrolige superkræfter, om Johan Olsens nye børnebog og om tarmbakteriers indflydelse på overvægt. Ydermere vil der være stande med ferskvandsbiologi, keglesnegle, DNA/gener, bladskærermyrer - og du kan besøge Øresundsakvariets bassin og røre ved fisk fra Øresund.

Tid og sted: Ole Maaløes Vej 5, 2200 København N - 18:00-00:00.

Datalogisk Institut kan du møde en potteplante, der sender e-mails, når den mangler vand, og døren, der tweeter, hvis der kommer uønskede gæster forbi. Ligesom der en workshop, hvor man kan lære programmeringssproget Scratch, der kan bruges til at lave nye computerspil. Sidst, men ikke mindst, er der konkurrence i at køre en robot sikkert igennem en labyrint.

Tid og sted: Universitetsparken 5 st, Vandrehallen, 2100 København Ø - 18:00-00:00.

Videnskabskunst, dissekerede dyreorganer og tarmbakterier

København Universitets fylder meget på Kulturnatten, og de har også andre arrangementer, der på den ene eller anden måde kan mætte ens videnskabssult.

For eksempel kan du besøge 'ARTiS - Art in Science', som er Københavns Universitets fotokonkurrence, der har som mål at finde de smukkeste billeder fra videnskabens verden. Det foregår i København Universitets festsal i Indre By, hvor forskere og studerendes billeder fra hele verden - og et udvalg af de bedste billeder fra 2017 - bliver udstillet.

Tid og sted: Frue Plads 4, 1168 København K - 18:00-22:00.

På den gamle Landbohøjskole holdes der foredrag, dissektioner og rundvisninger. Her kan du opleve den historiske zoologiske samling, være med når de dissekerer dyreorganer for at afsløre sygdomme eller besøge dyrehospitalet og hør om skolens forskning og undervisning. Der vil også være populærvidenskabelige oplæg i festauditoriet i løbet af aftenen og mulighed for at lune sig på varme drikke i de stemningsfyldte omgivelser. 

Tid og sted: Bülowsvej 17, 1870 Frederiksberg C - 18:00-22:00.

Det nye monumentale Mærsk Tårn i hjertet af Nørrebro holder også åbent til Kulturnatten. (Foto: C.F. Møller/Adam Mørk)

Man kan også komme på opdagelse i Københavns nye forskertårn. I Mærsk Tårnet guider forskere dig gennem sundhedsvidenskabens forunderlige verden. Mellem eksperimenter, mordgåder og zebrafisk får du et kig ind i hjernen, rundt i kroppen, ind i cellerne og helt op på 15. etage til en formidabel udsigt over København.

Tid og sted: Blegdamsvej 3 B, 2200 København N - 18:00-00:00.

Københavns Universitet inviterer også indenfor på Medicinsk Museion, hvor det handler om forbindelserne mellem hjernen, tarmen og de utallige bakterier, som lever i os og på os. Med udgangspunkt i den helt nye udstilling, Mind the Gut, kan man få indblik i sin egen komplekse krop.

Tid og sted: Bredgade 62, 1260 København K - 18:00-00:00.

Fremtidens teknologi, rumrejser og dem utrolige hjerne

Der er naturligvis også andre steder at se hen end Københavns Universitet, 

IT-Universitetet kan man tage et kig ind i fremtiden og blandt andet opleve Virtual Reality, bløde robotter og kunstig intelligens samt en masse andre af aktiviteter for børn og voksne.

Tid og sted: Rued Langgaards Vej 7, 2300 København S - 18:00-23:00.

Traditionen tro holder Tycho Brahe Planetarium også åbent hele aftenen, hvor der vil være film om solsystemet, pub-quiz og mange andre ting. (Foto: Shutterstock)

Du kan tage endnu et skridt ind i fremtiden hos Ingeniørforeningen, hvor du kan opleve robotter, hackere, eksperter, ballonskippere og en masse andre mennesker, der er fascinerede af teknologi, gode til at fortælle, afprøve og vise frem.

Tid og sted: Kalvebod Brygge 31-33, 1780 København V - 18:00-23:00.

En Kulturnats-klassiker er naturligvis Tycho Brahe Planetariet, der to gange i timen fylder op i den store kuppelsal og inviterer på en rumrejse ud til Solsystemets planeter. Der vil desuden være et kreativt værksted for børn, hvor man kan lave prik-prik stjernebilleder og farvelægge sine egne planeter, mens man hører børnejazz. Fra kl. 21 vil der være talks om den aktuelle stjernehimmel, nyt fra rummet og pub quiz for voksne.

Tid og sted: Gammel Kongevej 10, 1610 København V 18:00-00:00.

Og så skal det handle om hjernen! Hjernesagen og Center for Hjerneskade åbner dørene til en aften i selskab med din utrolige hjerne. En hjerneforsker og en komiker taler om hjernens fantastisk omstillingsevne. Man kan møde hjerne-eksperter og blive udfordret med sjove og spændende hjerneopgaver. Og man kan få målt sit blodtryk og sit kondital.

Tid og sted: Amagerfælledvej 56A, 2300 København S - 18:00-22:00.

Vi ses!

Vi håber, at du har fået et bedre overblik over Kulturnattens fede, videnskabsnørdede arrangementer. 

Du kan se Kulturnattens fulde program her.

Og så skal vi minde dig om, at du skal huske at købe kulturpas, hvilket du kan læse mere om her.

Ugens Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.