Fem grunde til, at vi overspiser
Kilde: 
08 januar 2018

En sidste bid eller tre. Vi stopper ikke automatisk med at spise, selvom vi føler os mætte.

Det er der, viser videnskaben, flere gode grunde til, skriver Jenny Morris, ph.d.-studerende i psykologi ved University of Sussex i Sydengland, i et indlæg på videnskabsmediet theconversation.com.

Jenny Morris opstiller således fem gode og videnskabeligt underbyggede grunde til, at vi gerne fylder på den mætte mave.

  1. Portionsstørrelse: I et amerikansk studie fra 2005, havde man serveret suppe for en gruppe testpersoner. Halvdelen af supperne blev langsomt fyldt op gennem et lille rør i bunden af skålen, som deltagerne ikke kunne se. Her viste det sig, at de, der hele tiden fik en lind strøm af suppe i skålen, i gennemsnit spiste 73 procent, end dem, der ikke gjorde.

  2. Varieret kost: Det skulle være så sundt, varieret kost, men det er også en af årsagerne til, at vi spiser mere end nødvendigt, konkluderede et studie fra University of Oxford i 1981. Det blev således konkluderet, at folk, der fik serveret mere forskelligt mad, spiste fire gange mere end dem, der fik det samme. Det skyldes, at lysten til at spise stimuleres gennem forskellig mad. Det er det, man kan kalde buffet-syndromet.  

  3. Distraktion: Ser du TV, arbejder eller er på mobilen, mens du spiser, så er der en risiko for, at du er mindre opmærksom på, hvornår du er mæt. Det konkluderede et australsk studie i 2014.

  4. Alkohol: Du har mindre selvkontrol, bliver mere impulsiv, og så smager maden bedre, når du indtager alkohol, viser flere studier. Et nyere studie fra 2016 konkluderer desuden, at man bliver dårligere til at mærke sine kropssignaler - herunder mæthedssignal - når man drikker.

  5. At spise med andre: Når du sidder til bords med andre, især folk du trygge ved og godt kan lide, så vil du som udgangspunkt være mere positivt indstillet over for måltidet, og det vil sandsynligvis øge din appetit, hvilket betyder, at du spiser mere. Det er konklusionen bag et studie fra 2015.

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.