Videnskab.dk’s hjerne-projekt udvider biksen: Sæson 3 disker op med både podcast og artikler
Brainstorm vender tilbage med podcast-episoder om menneskets forunderlige hjerne og højaktuelle artikler.
Brainstorm pressefoto

Fra venstre mod højre podcastvært Asbjørn Mølgaard Sørensen, skrivende journalist Anne Sophie Thingsted og redaktør og podcastvært Jais Baggestrøm Koch (Foto: Kirstine Jacobsen, Videnskab.dk)  

Fra venstre mod højre podcastvært Asbjørn Mølgaard Sørensen, skrivende journalist Anne Sophie Thingsted og redaktør og podcastvært Jais Baggestrøm Koch (Foto: Kirstine Jacobsen, Videnskab.dk)  

Brainstorm, Videnskab.dk’s projekt om hjernen, er tilbage efter sommerferien, og tredje sæsons sortiment bugner af nye, saftige initiativer.

»Brainstorm-fans kan glæde sig til endnu mere solid kritisk videnskabsjournalistik om hjernen - formidlet i en let og underholdende tone. Vi fastholder den ugentlige podcast, men kommer samtidig til at lave en hulens masse fede artikler. Det bliver større og vildere end før,« siger podcastvært og redaktør på projektet Jais Baggestrøm Koch.

Udover flere artikler har tredje sæson flere nye tiltag på vej:

  • Et øget fokus på at dække nye hjernestudier 
  • Store temaer, der gennem hjerneforskning belyser udvalgte samfundsdebatter 
  • Endnu mere plads til unge forskere i både artikelspalterne og podcast-studiet. 
'Brainstorm' er Videnskab.dk’s projekt om hjernen

I Brainstorms ugentlige podcast serverer værterne Jais og Asbjørn hver fredag den nyeste hjerneviden med førende hjerneforskere på en let og spiselig måde.

I Brainstorms artikler kan du hver uge gå på opdagelse i en ny fascinerende afkrog af menneskets underfundige hjerne.

Følg også brainstorm.podcast på Instagram for din ugentlige dosis af nørdede, sjove og tankevækkende hjernefacts og behind the scenes.

Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.

Sæson tre vil ruste endnu flere til at gå kritisk til hjerneforskning

Det er en gevaldig fordel, at Brainstorm-holdet både langer podcast-episoder og artikler over disken i sæson tre, så projektets budskab kommer ud til flere, mener podcastens medvært.

»Vores mission er at klæde folk på til at gå ud i verden og forholde sig kritisk, når de hører påstande, som at blåbær toptuner deres hjerne, eller at de skal spille Mozart for deres endnu ufødte barn. Det giver mening at udvide vores univers, så målet kommer bredere ud,« siger Asbjørn Mølgaard Sørensen.

Internettet flyder over med populærvidenskabelige artikler, der gengiver resultater af nye hjerne-studier meget sort-hvidt, »men i virkeligheden og i forskningen er sandheden ofte gråmeleret,« siger Asbjørn Mølgaard Sørensen.

Derfor vil Brainstorm-holdet i sæson tre som altid have særligt fokus på ikke at oversælge resultaterne af videnskabelige studier, men tværtimod gengive forskning med alle de nuancer og forbehold, det indebærer. 

Brainstorm skruer op for den solide forskningsdækning

For at have ekstra godt styr på egen butik, når det handler om ikke at oversælge forskning, vil Brainstorm som noget nyt i sæson tre i højere grad tage udgangspunkt i nye videnskabelige studier, når der skal vælges emner til podcasten og artiklerne.

»I de forgange sæsoner har vi lavet nogle episoder, der byggede på vores egne og lytternes ‘undre-spørgsmål’ - som for eksempel ‘hvorfor får jeg migræne, når det er fuldmåne?’ Det er en god undren, men det viser sig, at der ikke er forsket særligt meget i det. Derfor bliver svaret spekulativt, hvilket vores lyttere ikke nødvendigvis bliver klogere af,« siger Jais Baggestrøm Koch.

Men hver sæson har gjort Brainstorm-holdet klogere på formidling af hjerneforskning, og de har indset, at hvis de i højere grad fortæller om ny forskning, undgår de at gå på kompromis med den videnskabelige troværdighed, uddyber han.

»Når vi tager udgangspunkt i ny forskning fremfor undre-spørgsmål, er der en stor chance for, at emnet er undersøgt grundigt, eftersom det er et grundelement i forskning at stå på skuldrene af tidligere studier,« supplerer Asbjørn Mølgaard Sørensen.

Desuden har Brainstorms kloge brugere efterhånden hørt svarene på mange af de grundlæggende spørgsmål om hjernen, så nu er det tid til at give folk noget, de ikke har hørt før, mener han.

Populær hus-forsker er tilbage!

I de første to sæsoner er Brainstorms podcast-episoder trofast blevet rundet af med et fun-fact om hjernen af hjerneforsker Albert Gjedde.

Albert Gjedde er tilbage i tredje sæson, hvor han kommer til at byde ind med et skarpt helikopterblik på, hvilke interessante og finurlige ting, der rør sig i hjerneforskningens verden.

Hjerneforskning bliver flået ned af hylderne

Videnskab.dk’s chefredaktør Vibeke Hjortlund er glad for at kunne fortsætte Brainstorm, eftersom redaktionens brugerundersøgelser har vist, at Brainstorm-podcasten er et hit.

»Hjernen er forunderlig, og hjerneforskning er vildt fascinerende. Vi ved, at brugerne af Videnskab.dk er virkelig interesserede i emnet. Derfor er vi virkelig glade for, at Lundbeckfonden med sin støtte har gjort det muligt at producere endnu en sæson af vores meget populære podcast Brainstorm, der stiller skarpt på hjernen,« siger Vibeke Hjortlund, som også glæder sig over udsigten til artikler om hjerneforskning.

Også Lundbeckfondens forskningsdirektør glæder sig over at være med til at støtte tredje sæson af Brainstorm, fordi han mener, at viden om hjernen skal dækkes bredt, interessant og på nye måder, for at gøre danskerne klogere på hjernen.

»Som den største bidragsyder til hjerneforskning i Danmark er vi i Lundbeckfonden optaget af hjernen i bredeste forstand, og danskerne skal have muligheden for at følge med i de fremskridt og den forskning, der foregår i vores mest komplekse organ. Brainstorm deler den ambition. Hver uge tager værterne os med på opdagelse i alle kroge af hjernestoffet, dykker ned i mysterierne og formidler viden om hjernen gennem levende fortællinger, der støver lægebøgerne og sproget af. Her kan de fleste danskere være med – og blive klogere,« siger forskningsdirektør Jan Egebjerg.

Du kan lytte til den første podcast-episode i sæson tre torsdag 16. september klokken 16:00 og læse den første Brainstorm-artikel fredag 17. september.

Sådan følger du Brainstorm

Får at høre podcasten, søger du efter Brainstorm i din podcast-app og trykker abonner - så får du automatisk de nyeste episoder helt gratis.

Hvis du ikke finder Brainstorm i din app, kan du tilføje den manuelt ved hjælp af det nedenstående RSS-feed, og hvis det ikke er muligt, kan du skrive til redaktion@videnskab.dk, og så får vi lagt Brainstorm op på din foretrukne podcast-platform. Hvis du vil lytte til Brainstorm på din computer, finder du episoderne her.

For at læse Brainstorms artikler, går du ind på Brainstorms emneside på Videnskab.dk. Den finder du her.

Du kan også følge Brainstorm på Instagram, hvor du finder et skatkammer af fascinerende hjerneviden og nyttige hjernetips.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk