Videnskab.dk vinder udbud: Glæd dig til videnskabsfestival med gratis foredrag
Når videnskabsfestivalen Forskningens Døgn ruller ud over landet i april, er Videnskab.dk med til at få det til at ske.
forskningens døgn center for faglig formidling videnskab dk

Under Forskningens Døgn kan du tage ud til spændende begivenheder eller bestille en forsker til at holde gratis foredrag hjemme hos dig eller på arbejdspladsen. (Foto: Søren Kjeldgaard)

Under Forskningens Døgn kan du tage ud til spændende begivenheder eller bestille en forsker til at holde gratis foredrag hjemme hos dig eller på arbejdspladsen. (Foto: Søren Kjeldgaard)

Videnskabscaféer, forskerforedrag, science-programmer til børnehaver og folkeskoler. I en lang årrække har videnskabsfestivalen Forskningens Døgn skabt mødesteder mellem borgere og forskere. 

Uddannelses- og Forskningsministeriet er afsender på festivalen, men en del af festivalen skal håndteres af en ekstern partner. Den opgave har Videnskab.dk vundet ved et EU-udbud. 

»Vi er meget glade for at have vundet udbuddet. Vi bød ind på opgaven, fordi vi brænder for og har mange års erfaring med at gøre videnskab relevant for den brede befolkning. Og så er der synergi og godt samspil med andre af vores aktiviteter,« siger teamleder i Videnskabs.dk’s Center for Faglig Formidling, Matilde Hørmand-Pallesen.

Om Center for Faglig Formidling

Center for Faglig Formidling formidler viden om at formidle viden. Vi understøtter og udvikler formidlingen i og for forsknings- og formidlingsmiljøerne.

Center for Faglig Formidlings formål er at bringe forskere og offentlighed nærmere hinanden for derved at skabe nysgerrighed om forskning og styrke kvaliteten af den offentlige debat.

Bestil en Forsker fortsætter

En central del af opgaven gælder festivalens særdeles populære landsdækkende program Bestil en Forsker, hvor borgere kan booke forskere til gratis foredrag.

Dette program har Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling drevet og udviklet de seneste fire år, hvor der er slået rekord for antallet af tilmeldte forskere og afholdte foredrag.

Eksempelvis blev der i løbet af én uge i 2019 afholdt 672 foredrag af forskere ude blandt nysgerrige danskere.

Nyt børnehaveprogram skal udvikles

I de kommende år skal Videnskab.dk ikke blot have ansvar for Bestil en Forsker-ordningen. Opgaven er udvidet til at inkludere udvikling af skole- og børnehaveprogrammer i samarbejde med underleverandører. I 2022 skal et helt nyt børnehaveprogram eksempelvis sættes i søen.

Den nye aftale rummer også ansvaret for at afvikle events af forskellig art. Såvel i forbindelse med lanceringen af nye festivalprogrammer som festligholdelsen i forbindelse med uddelingen af den prestigefyldte Forskningskommunikationspris. 

Aftalen med ministeriet løber i to år med mulighed for forlængelse i yderligere to år. 

Vil du med på holdet?

Arbejdet med Forskningens Døgn bliver forankret i Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling. Centret understøtter og udvikler forskningsformidling sammen med og for forsknings- og formidlingsmiljøerne i Danmark. 

Det sker på daglig basis, når centret rådgiver og bistår forskere med deres formidling via Forskerzonen, hvor forskere selv formidler deres forskning.

Det sker desuden gennem produktioner af eksempelvis podcasts, video og andre kommunikationsydelser, hvor vores erfarne videnskabsformidlere bistår kunder med at få fortalt deres forskningshistorier.

Der oprettes en ny projektlederstilling i teamet, som skal jonglere med avancerede projektplaner og holde styr på underleverandører. Vi drømmer om en ny kollega, der også har pædagogisk og didaktisk viden, eftersom en stor del af opgaven bliver at udvikle et nyt skole- og børnehaveprogram. 

Læs mere om stillingen som projektleder her.

Forskningens Døgn 2022 løber af stablen 22. april. 

Læs mere om Forskningens Døgn.

Kontakt

For spørgsmål kontakt Matilde Hørmand-Pallesen, teamleder i Center for Faglig Formidling, Videnskab.dk, på mail: mhp@videnskab.dk eller telefon: 2049 4616

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk