Videnskab.dk vinder fornem pris for årets bedste idé
Videnskab.dk’s guide med 11 gode råd til journalister har netop modtaget en Anders Bording-pris.
anders bording pris guide videnskabsjournalistik medier journalistik nyheder

Videnskab.dk's chefredaktør Vibeke Hjortlund og initiativtager Lise Brix modtager Anders Bording Idéprisen på vegne af redaktionen. (Foto: Videnskab.dk)  

Videnskab.dk's chefredaktør Vibeke Hjortlund og initiativtager Lise Brix modtager Anders Bording Idéprisen på vegne af redaktionen. (Foto: Videnskab.dk)  

I foråret 2021 udgav Videnskab.dk en gratis guide til journalister og studerende med tips til at lave ansvarlig nyhedsjournalistik om forskning. 

Nu er guiden ‘11 gode råd til journalister: Undgå de værste brølere i nyheder om forskning’ blevet belønnet med en Anders Bording-pris fra Danske Medier for at være årets idé.

»I en tid præget af fake news og en global sundhedskrise er det mere afgørende end nogensinde, at journalistik formår at formidle forskning,« udtaler juryen blandt andet som begrundelse.

Guiden består af praktisk anvendelige råd, som er baseret på Videnskab.dk's egne erfaringer, fejl og dilemmaer gennem tiden.

»Det er et imødekommende, hjælpsomt og dybt professionelt navigationsværktøj selv for nok så kritiske journalister, i en verden hvor misinformation forsøger at overdøve fakta,« sagde juryformand Karsten Kolding ved prisoverrækkelsen.

»Vinderen yder en sympatisk form for branchefokuseret public service ved at stille deres viden og erfaring til rådighed på en underspillet og saglig måde. Det bliver ikke bedrevidende, blandt andet fordi de er klar til også at udstille egne brølere,« tilføjede han.

videnskabsjournalistik guide medier pris anders bording

En glad, prisvindende Videnskab.dk-redaktion. Fra venstre øverst: Vibeke Hjortlund, Thomas Hoffmann, Jonas Salomonsen, Niklas Asp Nielsen, Frederik Guy Hoff Sonne. Nederst: Marie Barse, Lise Brix, Anne Ringgaard og Ditte Holst Svane-Knudsen. (Foto: Videnskab.dk)

»Vi er helt fantastisk glade«

Idéen til guiden opstod allerede i 2018, hvor Videnskab.dk lavede et manifest til mediebrugere med ‘5 spørgsmål du bør stille dig selv, når du læser om forskning’. 

I 2020, hvor coronapandemien medførte et stigende behov for, at journalister er klædt på til at lave ansvarlige nyheder om forskning, tog journalist Lise Brix initiativ til, at Videnskab.dk rykkede på idéen. 

Med opbakning fra chefredaktør Vibeke Hjortlund og økonomisk støtte fra Den Fynske Bladfond brugte Lise Brix og 5 andre Videnskab.dk-journalister i foråret 2021 en intensiv uge på at udvikle projektet, formulere de 11 råd og skrive guiden. 

»Vi er helt fantastisk glade for nu at blive belønnet for det store arbejde, vi har lagt i guiden,« siger projektleder Lise Brix som reaktion på, at Danske Medier har valgt at belønne projektet med årets idé-pris. 

»Vi synes jo selv, at forskning er enormt spændende, og at det er ekstremt vigtigt, at det bliver formidlet retvisende i medierne. Så det er virkelig rart at opleve, at andre også synes, at det er relevant,« tilføjer hun.

Guidens 11 gode råd kan downloades i prinventligt A4-format eller i en udvidet, men stadig hurtiglæst version. Find begge versioner her. 

Du kan også trykke på ikonerne ud for de 11 råd herunder for at finde uddybende artikler om hvert enkelt: 

I foråret 2022 danner guiden grundlag for et efteruddannelseskursus på Danmarks Journalisthøjskole DMJX. 

Videnskab.dk også nomineret til journalistpris

Anders Bording-priserne uddeles hvert år af Danske Medier for at sætte fokus på betydningen af danske specialmedier. Idé-prisen blev uddelt første gang i år til »det medie, der med sin opfindsomhed kan inspirere branchen til at gå nye veje.« 

I år var Videnskab.dk også nomineret til en journalistpris for en række artikler, der i efteråret 2020 gik bag om et dansk forsøg med mundbind.

»Mediet gik imod sensationshistorien og udbredte viden til en bredere målgruppe på mediets egne præmisser,« lød begrundelsen for nomineringen blandt andet. 

Videnskab.dk måtte dog bøje sig for mediet Danwatch, som løb med journalistprisen for en grundig afdækning af, hvordan Danmarks største forsvarsvirksomhed Terma i årevis har leveret militært udstyr til de Forenede Arabiske Emirater, der er anklaget for at udsulte og bombe civile i Yemen.

I 2018 blev Videnskab.dk belønnet med den sjældne Anders Bording-særpris for at få unge til at interessere sig for forskning og højne niveauet for videnskabsjournalistik i Danmark.  

På Twitter lykønsker blandt andre folketingsmedlem og forskningsordfører Stinus Lindgren fra Radikale Venstre og David Dreyer Lassen, der er prorektor for forskning og innovation på Københavns Universitet, Videnskab.dk med årets idépris:

Guiden er lavet af

Lise Brix, Ditte Svane-Knudsen, Anne Ringgaard, Thomas Hoffmann, Frederik Guy Hoff Sonne og Marie Barse

Redaktionelt ansvar: Jonas Salomonsen og Vibeke Hjortlund

Illustrationer: Thøger Junker   

Copyright og udgiver: Videnskab.dk

Tak for hjælp, input og feedback til

Claus Emmeche (lektor, KU), Eske Willerslev (professor, KU), Felix Riede (professor, AU), Gunver Lystbæk Vestergaard (ph.d. i videnskabsjournalistik), Jesper Lesager Christensen (journaliststuderende), Karin Frei (professor, Nationalmuseet), Kresten Roland Johansen (underviser i videnskabsjournalistik, DMJX), Kristian Hvidtfelt Nielsen (lektor, AU), Lasse Laustsen (lektor, AU) Mads Faurschou Knudsen (lektor, AU),  Maja Horst (professor, DTU), Mikkel Gerken (professor, SDU), Oluf Danielsen (ekstern lektor, RUC), Peter Hyldgård (formand, Danske Videnskabsjournalister), Simon Taarnskov Aabech (journaliststuderende), Søren Kjørup (filosof, emeritus, RUC), Andreas Søndergaard Petersen (journalist ved TjekDet) samt journaliststuderende ved RUC og DMJX.

Guiden er baseret på vores erfaringer på Videnskab.dk og input fra en række forskere og formidlere. 

Videnskab.dk har modtaget økonomisk støtte til arbejdet med at udvikle og formidle viden om videnskabsjournalistik fra Den Fynske Bladfond.

Fondens formål er at støtte den fri presse i Danmark og herunder at sikre størst mulig økonomisk og redaktionel uafhængighed for medierne for derigennem at garantere en fri meningsudveksling i demokratiets ånd – uafhængig af private og offentlige interesser.

Skriv til os

Vores råd i guiden er ikke hugget i sten, men giver blot generelle retningslinjer og tommelfingerregler.

Hvis du har ideer eller forslag til, hvordan vores guide – eller vores journalistik på Videnskab.dk – kan forbedres, vil vi altid gerne høre fra dig.

Har du spørgsmål, eller er du måske interesseret i at få Videnskab.dk ud at holde et oplæg om videnskabsjournalistik, er du også meget velkommen til at hive fat i os

Du kan skrive til os på redaktion@videnskab.dk

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk