Videnskab.dk nomineret til to fornemme mediepriser
En guide til god videnskabsjournalistik og en artikelserie om mundbind kan give Videnskab.dk hele to priser.

»Corona-året har tydeliggjort, ikke kun hvor vigtig forskning er, men også hvor stor betydning det har, hvordan den formidles,« siger Videnskab.dk's chefredaktør Vibeke Hjortlund. (Collage: Frederik Guy Hoff Sonne)

»Corona-året har tydeliggjort, ikke kun hvor vigtig forskning er, men også hvor stor betydning det har, hvordan den formidles,« siger Videnskab.dk's chefredaktør Vibeke Hjortlund. (Collage: Frederik Guy Hoff Sonne)

»Jeg er stolt af den anerkendelse af Videnskab.dk’s arbejde og udviklingskraft og frem for alt af, at vi har kunnet gøre en forskel på et tidspunkt, hvor der virkelig var brug for det.«

Sådan siger en begejstret chefredaktør for Videnskab.dk, Vibeke Hjortlund, som reaktion på, at Videnskab.dk er nomineret i to kategorier ved årets uddeling af Anders Bording Priserne, der siden 1965 er blevet uddelt til danske specialmedier. 

‘Idéprisen’ og ‘Journalistprisen’ er de to priser, som Videnskab.dk kan løbe med for henholdsvis en guide til god videnskabsjournalistik, der udkom i april 2021, og en artikelserie om mundbind, der blev skrevet i efteråret 2020.

Juryens ord: Derfor er Videnskab.dk nomineret

Juryen bag Anders Bording Priserne har nomineret Videnskab.dk med følgende begrundelser:

Ideprisen: »For det kreative arbejde med at udvikle en guide til god videnskabsjournalistik: ’11 gode råd til journalister – Undgå de værste brølere i nyheder om forskning’. I en tid præget af fake news og en global sundhedskrise er det mere afgørende end nogensinde at journalistik formår at formidle forskning.«

Journalistprisen: »For i efteråret 2020 at udnytte en heftig debat om et dansk mundbindsforsøg til at levere en artikelserie, som effektivt udbredte viden om, hvordan forskning fungerer og bedst forstås. Mediet gik imod sensationshistorien og udbredte viden til en bredere målgruppe på mediets egne præmisser.«

»Corona-året har tydeliggjort, ikke kun hvor vigtig forskning er, men også hvor stor betydning det har, hvordan den formidles,« siger chefredaktør Vibeke Hjortlund og uddyber: 

»I befolkningen har der været et stort ønske om, at forskningen skulle give klare svar. Men vores viden om pandemien været præget af usikkerhed - også i forskningen. Det har kaldt på en bredere videnskabelig dannelse og forståelse af, hvordan forskning bliver til. Den leverer Videnskab.dk’s journalister gennem deres arbejde. De viser, hvordan man formidler evidensbaseret viden til hele befolkningen, ikke mindst de unge, og dermed løser de en vigtig samfundsopgave.«

Færdselsregler til videnskabsjournalister

Videnskab.dk’s guide til god videnskabsjournalistik, der udkom foråret, består af 11 praktisk anvendelige råd til studerende og journalister, som indimellem eller ofte dækker ny forskning. 

»Med guiden har vi haft et ønske om at hjælpe andre medier og journalister til at blive endnu bedre til at skrive om forskning,« forklarer Vibeke Hjortlund. 

Guiden er baseret på Videnskab.dk's egne erfaringer, fejl og dilemmaer gennem 13 år og er blevet til i samarbejde med en mindre hær af forskere, journalister og studerende.

»Guiden giver nogle supergode færdselsregler til journalister, der skal dække forskning,« sagde Anja C. Andersen, som er professor  i offentlighedens forståelse for teknologi og videnskab på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet, da guiden blev udgivet.

Mundbindsforsøg blev misforstået

Da mundbindet blev indført som en større del af den danske corona-strategi i sommeren 2020, rasede debatten samtidig om, hvorvidt det lille klæde egentlig var et nyttigt våben mod corona-smitte eller ej.

Debatten blev endnu mere mudret, da et længe ventet dansk mundbindsforsøg i efteråret 2020 blev publiceret med budskabet om, at forsøget ikke kunne give sikre konklusioner om effekten af mundbind.

Forsøget blev kritiseret af forskere for at være for svagt og usikkert. Resultaterne blev misfortolket som udtryk for, at mundbind ingen effekt havde. Og der var mistanker om censur af forsøget i omløb. 

Videnskab.dk dækkede debatten om mundbind med en række artikler (se dem i bunden af artiklen), som nu er indstillet til Anders Bordings Journalistpris.

»Sagen om det danske mundbindsforsøg er et godt eksempel på, hvorfor det er vigtigt med journalistik, der har en bredere videnskabelig dannelse for øje,« siger Videnskab.dk’s chefredaktør Vibeke Hjortlund.

Bording-priserne uddeles 26. august

Sammen med Videnskab.dk er flere andre specialmedier nomineret til de i alt 3 priser, der uddeles af Danske Medier 26. august. 

  • Altinget, Skolebørn og Journalisten er nomineret til Medieprisen
  • Sammen med Videnskab.dk er Socialpædagogerne og Ugeskrift for Læger nomineret til Ideprisen
  • Og Folkeskolen og Danwatch er foruden Videnskab.dk nomineret til Journalistprisen

Bording-prisen er ikke et helt nyt bekendtskab for Videnskab.dk, der i 2018 blev hædret med Anders Bordings specialpris for at højne niveauet for videnskabsjournalistik i Danmark – og for at nå unge danskere. 

Se alle de nominerede til Bording-priserne 2021 og begrundelserne bag

Medieprisen

Altinget: For sit arbejde med et nyt digitalt design for deres 26 nichemedier, der giver overblik og indsigt i dansk politik med mix af journalistisk stof, servicestof og værktøjer, der øger læserens politiske informationsniveau og gør læserne bedre klædt på til at varetage deres professionelle virke.

Skolebørn: For med et lækkert journalistisk magasin at nå en ny målgruppe og et bredt publikum. Med begrænsede ressourcer er der skabt et produkt målrettet forældre til børn i folkeskolen, hvor de får relevant og nuanceret viden om udviklingen i folkeskolen.

Journalisten: For at udvikle podcasten ”Budskab”, der på en professionel og nytænkende måde går bagom kommunikationsfaget og tager det lige så alvorligt, som det fortjener og dermed gør mediet relevant for en ny faggruppe.

Ideprisen

Videnskab.dk: For det kreative arbejde med at udvikle en guide til god videnskabsjournalistik: ’11 gode råd til journalister – Undgå de værste brølere i nyheder om forskning’. I en tid præget af fake news og en global sundhedskrise er det mere afgørende end nogensinde at journalistik formår at formidle forskning.

Socialpædagogerne: For med podcast-serien ”Fagligt Fokus”, at skabe et sted, hvor socialpædagoger kan gå i dybden med deres fag og formidle teoretisk stof på en nærværende og relevant måde og hvor lytteren er fastholdt gennem hele udsendelsen.

Ugeskrift for Læger: For at producere et sjovt, anderledes og tankevækkende portræt af mediets målgruppe, lægerne, ved at overlade ordet til målgruppens egne børn, der får sat fine ord på, hvordan de ser på deres forældre og deres profession.

Journalistprisen

Folkeskolen: For igennem en række artikler at sætte fokus på pædofilianklager mod skolelærere. Med gedigent, vedholdende og kritisk journalistik belyses et svært, følsomt og tabubelagt emne for specialmediets målgruppe.

Videnskab.dk: For i efteråret 2020 at udnytte en heftig debat om et dansk mundbindsforsøg til at levere en artikelserie, som effektivt udbredte viden om, hvordan forskning fungerer og bedst forstås. Mediet gik imod sensationshistorien og udbredte viden til en bredere målgruppe på mediets egne præmisser.

Danwatch: For afdækningen af, hvordan Danmarks største forsvarsvirksomhed Terma i årevis har leveret militært udstyr til de Forenede Arabiske Emirater, der er er anklaget for at udsulte og bombe civile i Yemen-krigen, en krig som FN betegner som ’verdens værste humanitære katastrofe’.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk