Videnskab.dk har fundet forskeren, der kender nobelpristageren i litteratur
Efterlysning afblæst: Vi har endelig fundet en litteraturforsker, der kender årets modtager af Nobels litteraturpris, Patrick Modiano. En AU-forsker har læst et af vinderens værker.

Nobelkommiteen fremhævede Patrick Modianos mestring af erindringens kunst, da de tildelte ham prisen (Foto: Catherine Hélie Courtesy Editions Gallimard)

Nobelkommiteen fremhævede Patrick Modianos mestring af erindringens kunst, da de tildelte ham prisen (Foto: Catherine Hélie Courtesy Editions Gallimard)

Som du måske har bemærket, har Videnskab.dk efterlyst en litteraturforsker, som kan gøre os klogere på, hvad der kendeteger den nykårede nobelprismodtager, Patrick Modiano og hans forfatterskab.

Det glæder os at kunne meddele, at efterlysningen er afblæst. Vi har nemlig været så heldige at komme i kontakt med Steen Bille Jørgensen, lektor i fransk ved Aarhus Universitet, som har læst en enkelt af Patrick Modianos romaner. Og så ved han ved oven i købet temmeligt meget om Modianos forfatterskab generelt.  

»Modiano prøver at konstruere erindringer med litterære midler. De fiktive erindringer i hans bøger er typisk fra den franske besættelse under 2. Verdenskrig.  Det er en fransk tradition at prøve at skabe en historisk erindring gennem litteratur,« siger Steen Bille Jørgensen og fortsætter.

»På den måde er hans forfatterskab meget konsekvent. Han behandler altid de samme tematikker, hvilket er erindringen, 2. verdenskrig og en sanselig emotionel forankring i Paris,« siger Steen Bille Jørgensen.

Modiano er lettilgængelig

Det var netop den litterære evne 'erindringens kunst', som nobelkommiteen valgte at fremhæve ved Modianos forfatterskab, da de tildelte ham prisen. Men hvad er det, der gør hans erindringsbeskrivelser enestående? 

»Han skriver i en subjektivt sansende stil men også stramt og klart. Derudover skriver han i et meget lettilgængeligt sprog,« siger Steen Bille Jørgensen

Han er på sikker grund

Okay. Så Patrick Modiano mestrer erindringen, og det er en gennemgående måde for ham at skrive på. Men er det nødvendigvis en litterær kvalitet at holde sig til sin métier gennem et helt forfatterskab? 

»Det er måske lidt konservativt. Han er en type, der på relativ sikker grund og ikke udfordrer sig selv med hensyn til kunstnerisk fornyelse og form-eksperimenter,« siger Sten Bille Jørgensen og afslører, at Patrick Modiano ikke ligefrem var hans favorit til at vinde prisen.

»Jeg er altid glad, når det er noget fransk, der bliver valgt. Modiano står for kvalitet, men jeg er mere tvivlende overfor, om han virkelig flytter noget i forhold til, hvad litteratur kan og skal,« siger Steen Bille Jørgensen.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker