Videnskab.dk fejrer 1-års fødselsdag med ærefuld Top 10-plads
I dag holder videnskab.dk sin 1-års fødselsdag. Samtidig kan videnskab.dk fejre, at det er lykkedes at komme i front, når det gælder populær formidling af videnskabsstof i Danmark

Videnskab.dk har i løbet af det første år placeret sig på top ti over de mest citerede specialmedier. (Foto: Colourbox)

Videnskab.dk har i løbet af det første år placeret sig på top ti over de mest citerede specialmedier. (Foto: Colourbox)

Et år efter at de virtuelle døre blev slået op for første gang, kan videnskab.dk konstatere, at det er lykkedes at erobre førertrøjen som formidler af det forskningstunge videnskabsstof. Videnskab.dk er strøget direkte ind på Top 10 over de mest citerede specialmedier i Danmark.

Det fremgår af forskningsprojektet Nyhedsugen, hvor professor Anker Brink Lund fra Copenhagen Business School gennem en årrække har sat spot på den journalistiske fødekæde. Her optræder videnskab.dk i Top 10 sammen med en række stærke og kendte medier. Den endelige analyse af de seneste data, som er indsamlet i uge 45 og 46 2008, offentliggøres i november.

»Resultatet efter det første år er bedre, end vi havde forventet. Det har vist sig muligt at etablere et nichemedie, der gør forskning og videnskab tilgængelig for en bred kreds. Vi kan kun være tilfredse med, at sitet har vist sin berettigelse,« siger chefredaktør på videnskab.dk, Vibeke Hjortlund.

De mange citater i de andre medier har medvirket til at skabe en betydelig trafik på sitet. Videnskab.dk har efter sit første leveår rundet 145.000 besøg, 365.000 sidevisninger og 73.000 unikke brugere om måneden.

Ud over interessen hos de andre medier, har mange studerende og deres undervisere fundet vej til videnskab.dk. Næsten en fjerdedel af brugerne (22 pct.) er studerende i en eller anden form. Det afspejler, at den nationale forskningsportal, der fungerer som et uafhængigt netmedie, i vidt omfang har indfriet ambitionen om i særlig grad at nå ud til de unge, der er ved at vælge vej i livet. Dertil er undervisning den største enkeltgruppe, når det gælder fordeling på brancher.

Bæredygtig kilde til viden

Videnskabsminister Helge Sander (V) mener, at det er vigtigt for samfundet, at den viden, forskerne frembringer, bliver formidlet. Her ses han ved videnskab.dk's åbning. (Foto: Carsten Broder Hansen)

Videnskabsminister Helge Sander (V) nedsatte i 2003 Tænketanken vedrørende forståelse for forskning, som videnskab.dk er udsprunget af. Han siger i dagens anledning:

»Resultaterne for videnskab.dk bekræfter, at danskerne rent faktisk er særdeles interesseret i, hvad forskningen kan frembringe. Det er naturligvis tilfredsstillende, at den nationale forskningsportal med fokus på formidling har vist sig at være en rigtig og god satsning. Dermed har endnu et resultat af Tænketankens arbejde vist sig bæredygtigt.«

»Men det afgørende er, at det er vigtigt for det danske samfund, at vi får formidlet den viden, som forskerne frembringer. På den måde bliver vi alle sammen klogere. Og vi forstår bedre, hvad de meget store investeringer i forskning går til,« fastslår Videnskabsministeren.

Gevinst for uddannelsessektoren

Formanden for Tænketanken var Christine Antorini, der dengang var studievært på DR2 og nu er uddannelsesordfører for Socialdemokraterne. Hun er også begejstret - især på grund af den åbenbare nytteværdi for uddannelsessektoren.

»Det er helt fantastisk, at videnskab.dk på så kort tid har fået så mange brugere, der har fået øjnene op for, at her ligger noget viden, der både er til at blive klogere af og til at stole på. For mange undervisere og elever er det jo en udfordring at finde pålidelige informationskilder til brug og inspiration for undervisningen,« siger Christine Antorini.

Man skal ikke være flov over, at noget er populært formidlet. Det ligger mig på sinde at understrege. Meget forskning er særdeles relevant for ganske almindelige mennesker - også dem, der ikke har en lang uddannelse bag sig. Tidligere har man set forskning som noget, der kun var for forskere, men det er heldigvis passé

Christine Antorini, uddannelsesordfører (S)

Hun understreger, at den oprindelige ide netop var, at forskningen skulle formidles populært - således at alle unge og voksne med interesse for og nysgerrighed efter ny viden kunne få gavn af projektet. De skulle have et sted at gå hen, og det er lige præcis det, de har fået med videnskab.dk, lyder det.

Christine Antorini er opmærksom på, at mange stadig rynker på næsen af populær formidling, men maner den højpandede tilgang i jorden.

»Man skal ikke være flov over, at noget er populært formidlet. Det ligger mig på sinde at understrege. Meget forskning er særdeles relevant for ganske almindelige mennesker - også dem, der ikke har en lang uddannelse bag sig. Tidligere har man set forskning som noget, der kun var for forskere, men det er heldigvis passé.«

Uddannelsesordførerens fødselsdagsønske for videnskab.dk er, at mange flere brugere kommer til - ikke mindst ude på uddannelsesinstitutionerne.

»Videnskab.dk's univers er et virkelig godt tilbud for underviserne - og for mange forskellige typer undervisere, også eksempelvis på voksen- og efteruddannelsesområdet, der jo bliver større og større. Jeg håber virkelig, at underviserne vil gøre eleverne - om de så er børn eller voksne - opmærksomme på, at videnskab.dk er godt sted at starte, når man søger viden,« siger Christine Antorini.

Videnskab.dk har i øvrigt siden etableringen indgået over 30 samarbejdsaftaler med universiteter og andre forskningsinstitutioner.

Baggrunden for videnskab.dk

Det praktiske arbejde med etableringen af videnskab.dk kom i gang i 2006, da et pilotprojekt mellem Danmarks Tekniske Videncenter på DTU og Danmarks Radio blev sat i værk.

Som formidlingspartnere har både Danmarks Radio og Experimentarium deltaget i konceptudviklingen af videnskab.dk. DR har tillige stået for den tekniske udvikling.

Forsknings- og Innovationsstyrelsen, Det Frie Forskningsråd, Det Strategiske Forskningsråd, Danmarks Elektroniske Fag- og Forskningsbibliotek samt Kulturministeriet har med økonomisk støtte hjulpet videnskab.dk i gang.

Både organisatorisk og fysisk er videnskab.dk midlertidigt placeret i ViTiS - Viden Til Samfundet, et center på DTU. Der vil blive etableret en selvstændig juridisk enhed til videnskab.dk, og redaktionen vil få permanent til huse på neutral grund i forhold til universiteters og politiske interesser.

Videnskab.dk ledes af en styregruppe, hvis repræsentanter er udpeget af interessenterne. Styregruppens medlemmer er:

 • Kirsten Drotner (formand), professor, dr. phil. ved Syddansk Universitet, Institut for Litteratur, Kultur og Medier, leder af DREAM, Danish Research Centre on Education and Advanced Media Materials
 • Gitte Agerhus, kontorchef i Forsknings- og Innovationsstyrelsen
 • Lars Qvortrup, dekan på Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, tidligere rektor for Danmarks Biblioteksskole
 • Kim Schrøder, professor ved Roskilde Universitetscenter, Institut for Kommunikation, Virksomhed og Informationsteknologier
 • Katherine Richardson, professor i marin økologi, prodekan for formidling på Københavns Universitet, Det Naturvidenskabelige Fakultet
 • Bo Öhrström, vicedirektør i Biblioteksstyrelsen
 • Ask Agger, direktør for forandringsbureauet Workz
 • Annette Winkel Schwarz, udviklingsdirektør på DTU, leder af ViTiS - Viden Til Samfundet, et center under DTU (tilforordnet)
 • Asger Høeg, direktør for Experimentarium (observatør)

Fakta om videnskab.dk

 • Videnskab.dk, der på én gang er et uafhængigt netmedie og Danmarks nationale forskningsportal, har nu 1 år på bagen.
 • De månedlige trafiktal har rundet 145.000 besøg, 365.000 sidevisninger og 73.000 unikke brugere
 • Næsten en fjerdedel af brugerne (22 pct.) er studerende
 • Omkring 6.000 har tilmeldt sig nyhedsbreve fra videnskab.dk, der udsendes på alle ugens hverdage
 • Den daglige redaktion består af fem medarbejdere
 • Syv dage om ugen leverer de aktuelle nyhedsartikler inden for forskning og videnskab
 • Ud over forskningsartikler bringer videnskab.dk blandt andet forskerblogs og web-tv
 • Du kan også få videnskab.dk på mobilen - på mobil.videnskab.dk
 • Videnskab.dk har indgået samarbejdsaftaler med over 30 universiteter og forskningsinstitutioner, bl.a. Danmarks Tekniske Universitet, Aalborg Universitet, Roskilde Universitet og IT-Universitetet
 • Videnskab.dk sikres foreløbig af Det Frie Forskningsråd, Det Strategiske Forskningsråd, en finanslovbevilling via Forsknings- og Innovationsstyrelsen samt støtte fra Kulturministeriet.

 

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.