Vi tager mandlige ofre for sexchikane mindre alvorligt, viser forskning
kvinde krænkelser arbejdsplads mand offer

Vi taler mænd mindre seriøst, hvis de udsættes for krænkelser - medmindre det er mænd, der krænker mænd. Det tyder på en heteronormativ kultur, skriver Psypost. (Foto: Shutterstock) 

Vi taler mænd mindre seriøst, hvis de udsættes for krænkelser - medmindre det er mænd, der krænker mænd. Det tyder på en heteronormativ kultur, skriver Psypost. (Foto: Shutterstock) 

Kilde: 
19 februar 2021

Når man taler om sexchikane på arbejdspladsen, forestiller de fleste sig formodentlig en mand overskride en kvindes grænser.

Selvom det ofte forholder sig sådan i virkeligheden, skriver det amerikanske medie Psypost, at 16-17 procent af anklager om sexchikane indberettes af mænd.

Et nyt studie med udgangspunkt i to teorisæt har undersøgt, om mænd, der udsættes for krænkelser, mødes med mindre sympati og forståelse end kvinder, der står i en tilsvarende situation, skriver Psypost.

Social Role Theory (SRT) beskriver, hvordan sociale kræfter presser mænd og kvinder til at opføre sig i overensstemmelse med traditionelle kønsroller, og hvordan de enten belønnes eller afstraffes socialt afhængigt af, om de lever op til rollerne eller ej.

Ifølge Script Theory (ST) følger seksuel opførsel en ’drejebog for normal opførsel’. Den skrives af sociale konventioner og normer, skriver Psypost. Det kunne for eksempel være, at mænd skal være seksuelt opsøgende. Følger man ikke drejebogen, bliver man set ned på.

Både ST og SRT antyder, at mænd vil mødes med mindre sympati, hvis de udsættes for seksuelle krænkelser.

For at teste hypotesen deltog 837 personer i en undersøgelse, hvor de skulle læse en kort historie om en seksuel krænkelse mellem to kollegaer og efterfølgende besvare et spørgeskema. Historien var den samme, mens krænker eller offer skiftevis var enten mand eller kvinde. 

56 procent af deltagerne var kvinder, 80 procent var hvide og 57 procent havde en videregående uddannelse. 

Resultatet var, at mandlige ofre møder mindre sympati – medmindre deres krænker er mand.

Deltagerne i undersøgelsen mente, at mandlige ofre led mindre og skulle bruge mindre tid på at komme sig ovenpå oplevelserne.

Studiet som dette kan hjælpe beslutningstagere med at målrette behandling til dem, der udsættes for seksuelle krænkelser, med øje for hvilke kønsbetingende udfordringer ofret står i, skriver Psypost.

Studiet er udgivet i Current Research in Behavioral Sciences.

tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.