Vi kloner også juletræer
Fremtidens juletræer er kloner. I hvert fald hvis det står til forskere på Syddansk Universitet, der har etableret et bemærkelsesværdigt samarbejde mellem forskere og producenter.

Fremtidens juletræer er kloner. I hvert fald hvis det står til forskere på Syddansk Universitet, der har etableret et bemærkelsesværdigt samarbejde mellem forskere og producenter. Et samarbejde, der skal spare danskere for grå hår, når de skal beskære juletræet for at få det til at stå lige på den store aften.

Danske biologer har haft held til at klone og dermed danne kopier af udvalgte grantræer. Idealtræerne bliver kopieret til mange ved at klone kim fra frø fra de perfekte træer. Ved at tilsætte et hormon, kan kimet danne flere plantefostre.

Plantefostrene bliver dannet i sterile omgivelser i et væksthus. Siden skal de gro videre i en bakke på en kost af vand og sukker. Herefter tager robotter over. De kan automatisere den ellers tidskrævende proces med at forvandle kim fra juletræsfrø til små nye juletræsplanter.

Når spirerne er 1 mm tykke og 3-4 mm lange bliver de kørt på bånd hen over et lysbord. et kamera kigger ned og giver robotten besked om, hvilke koordinater de gode kim ligger på. De gode kim placeres i såkaldte plugs, små filtre, hvor kimine gror, indtil de er store nok til at blive flyttet fra væksthuset og plantet ud på en mark.

Projektet kaldes Hi Tec elitetræer og ventes at blive en stor landvinding for juletræsproducenter, og tæller også Vævskulturlaboratoriet fra Københavns Universitet, kimplanteproducenten Vitroform og robotfirmaet Bila A/S.

»Det fine ved kloning er, at du kan tage udgangspunkt i det allerfineste træ og producere en hel masse tvillinger, millioner eller milliarder af ens træer,« siger godsejer Bernt Johan Collet, der er en af de største producenter af juletræer i Danmark med træer på et areal, der svarer til 500 fodboldbaner.

Fakta:
Danmark er europas største eksportør af juletræer, for 12 millioner af de 70 millioner juletræer, som årligt sælges i europa, vokser herhjemme. I dag er det kun en femtedel, der ender som bedste kvalitet. Kloning kan bringe antallet op omkring fire femtedele.

Læs mere hos Syddansk Universitet

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk