Fremtidens juletræer er kloner. I hvert fald hvis det står til forskere på Syddansk Universitet, der har etableret et bemærkelsesværdigt samarbejde mellem forskere og producenter. Et samarbejde, der skal spare danskere for grå hår, når de skal beskære juletræet for at få det til at stå lige på den store aften.
Danske biologer har haft held til at klone og dermed danne kopier af udvalgte grantræer. Idealtræerne bliver kopieret til mange ved at klone kim fra frø fra de perfekte træer. Ved at tilsætte et hormon, kan kimet danne flere plantefostre.
Plantefostrene bliver dannet i sterile omgivelser i et væksthus. Siden skal de gro videre i en bakke på en kost af vand og sukker. Herefter tager robotter over. De kan automatisere den ellers tidskrævende proces med at forvandle kim fra juletræsfrø til små nye juletræsplanter.
Når spirerne er 1 mm tykke og 3-4 mm lange bliver de kørt på bånd hen over et lysbord. et kamera kigger ned og giver robotten besked om, hvilke koordinater de gode kim ligger på. De gode kim placeres i såkaldte plugs, små filtre, hvor kimine gror, indtil de er store nok til at blive flyttet fra væksthuset og plantet ud på en mark.
Projektet kaldes Hi Tec elitetræer og ventes at blive en stor landvinding for juletræsproducenter, og tæller også Vævskulturlaboratoriet fra Københavns Universitet, kimplanteproducenten Vitroform og robotfirmaet Bila A/S.
»Det fine ved kloning er, at du kan tage udgangspunkt i det allerfineste træ og producere en hel masse tvillinger, millioner eller milliarder af ens træer,« siger godsejer Bernt Johan Collet, der er en af de største producenter af juletræer i Danmark med træer på et areal, der svarer til 500 fodboldbaner.
Fakta:
Danmark er europas største eksportør af juletræer, for 12 millioner af de 70 millioner juletræer, som årligt sælges i europa, vokser herhjemme. I dag er det kun en femtedel, der ender som bedste kvalitet. Kloning kan bringe antallet op omkring fire femtedele.