Vi kan bedst lide personer, der minder om os selv
06 april 2017

Har du nogensinde overvejet, om de mennesker, du omgås, har nogle af de samme irriterende træk, som du selv har? Det er der nemlig noget, der tyder på, de har ifølge et nyt studie, skriver Huffingtonpost.com. 

Vi er nemlig mere okay med mennesker, der døjer med narcissisme, fjendtlighed over for andre eller aggressivitet, hvis det er træk, vi kan se i os selv. 

Studiet, der er publiceret i Journal of Personality, er lavet på baggrund af interview med 218 college-studerende, der blev bedt om at vurdere, i hvor høj grad de ser træk fra personlighedsforstyrrelser i sig selv.

Halvanden uge senere blev de samme studerende bedt om at evaluere, hvordan de reagerede, når de mødte andre med de samme træk.

Her viste det sig, at de, der selv havde tendens til for eksempel at være aggressive, også var mest tolerante over for andre, der var aggressive – også selv om det almindeligvis ses som et negativt personlighedstræk. 

Det stærkeste udslag var i forhold til fjendtlighed over for andre. De, der så lidt fjendtlighed i sig selv, var altså langt mere tilbøjelige til at tolerere fjendtlighed hos andre.

Det betyder dog ikke, at disse deltager syntes, det var godt, at andre var fjendtligt anlagt. 

»Fjendtligt indstillede personer kan ikke rigtigt lide fjendlighed, og neurotiske personer kan ikke rigtigt lide neurotikere, og introverte personer kan ikke rigtigt lide inadvendthed,« forklarer Joshua Miller, der er studiets forfatter og physkolog ved University of Georgia, til LiveScience. Han fortsætter:

»De er blot mere tolerante over for det. De ser ikke lige så negativt på det som andre personer, der ikke har de personlighedstræk selv.«

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.