En skoleklasse bør omfatte begge køn, så klassen ikke kun indeholder piger eller drenge. Det mener amerikanske forskere.
»De, der former politikken, bør være klar over, at der ikke findes nogen gode studier, som tyder på, at kønsopdelte skoleklasser forbedrer elevernes faglige præstationer.«
Det skriver forskeren Diane Halpern og hendes kolleger i en ny artikel i tidsskriftet Science.
Skoler, hvor man har haft succes med at opdele kønnene, har mange af de forudsætninger, man finder hos andre gode skoler, som ikke praktiserer kønsopdeling. Det gælder blandt andet dygtige lærere og elever, der som udgangspunkt har gode forudsætninger for at opnå gode resultater, lyder det i studiet.
Findes ikke videnskabeligt grundlag for opdelt undervisning
Forskerne bag studiet mener også, at der ikke findes videnskabeligt grundlag for at sige, at piger og drenge har forskelle i hjernen, som kræver kønsdifferentieret undervisning.
Det at adskille drenge og piger kan i stedet føre til, at de udvikler kønsstereotypiske fordomme over for hinanden, og at de ikke får erfaring med samarbejde på tværs af kønnene, mener forskerne.
Halpern arbejder ved Claremont McKenna College i Californien og står bag studiet sammen med en række forskere fra flere fagområder og andre amerikanske universiteter.
Drenge klarer sig dårligere
Thomas Nordahl, der er professor i pædagogik, er enig i, at drenge og piger ikke bør have kønsopdelt undervisning.
»Disse studier stemmer overens med min egen forskning,« siger Nordahl, som i en årrække har forsket i pædagogik og klasserumsledelse.
»Drengene klarer sig meget dårligere i skolen gennem hele skoleforløbet end piger. Flere har derfor hævdet, at drengene skal være for dem selv og få særskilt undervisning,« siger han.
I en undersøgelse fra 2000, udført blandt 500 norske lærere i grundskolen, sagde halvdelen, at de gerne ville have rene pige- og drengeklasser i visse dele af undervisningen.
Nogle skoler i Norge har haft forsøg med kønsopdelte klasser i perioder eller i enkelte fag.
Tror ikke på generel kønsopdeling
Nordahl tror ikke på generel kønsopdeling, men er åben for, at det i enkelte fag kan være aktuelt.
»For eksempel i idræt, hvor man kan lade de fysisk orienterede drenge rase lidt ud alene,« siger han.
»Det ville være en falliterklæring at måtte opdele piger og drenge i forskellige klasser,« siger Nordahl.
Han mener, at det er kvaliteten hos læreren, der for både pigernes og drengenes vedkommende afgør, om de lærer meget.
»Det, der har noget at sige, er, om pædagogerne er gode og letforståelige. Generelt er det god pædagogik og ledelse i klasselokalet, som giver de gode resultater.
Undersøgte skoler på samme niveau
Nordahl og kollegerne har blandt andet forsket i to norske og to danske skoler, hvor pigerne og drengene får nogenlunde lige gode karakterer.
Forskerne har interviewet lærere, skolens ledelse samt elever, for at finde ud af, hvad disse skoler gør, som udjævner forskellene.
»Vi kunne se i vores studier, at man kunne bruge litteratur, som fængede drengene,« siger Nordahl.
»Visse drenge kan nemt læse engelske manualer til tekniske computerspil. Hvorfor så ikke udfordre dem i det?« siger Nordahl.
Selv om en gruppe gør det dårligere, må man ikke skille grupperne ad for at opnå gode resultater.
»Hvis man vil øge forståelsen af forskelle, skal man lære at samarbejde med alle på tværs af grupperne,« siger Thomas Nordahl.
© forskning.no. Oversat af Magnus Brandt Tingstrøm