Vi bliver som helten i bogen
Lever du dig rigtigt ind i rollen som den person, du læser om, kan det ændre måden du tænker og handler på.

Hvis du lever dig helt ind i hovedpersonens genvordigheder, er der høj sandsynlighed for, at du bliver mere påvirket, end du selv ved. (Foto: Colourbox)

Hvis du lever dig helt ind i hovedpersonens genvordigheder, er der høj sandsynlighed for, at du bliver mere påvirket, end du selv ved. (Foto: Colourbox)

Måske var fortidens opdragende drenge- og pigebøger ikke nogen dum idé alligevel. Nye resultater antyder nemlig, at de historier, vi læser, kan påvirke både vores adfærd og meninger.

Eksperimenter viste for eksempel, at deltagerne, som læste om en persons strabadser for at nå at komme til valgurnen, oftere stemte til valg selv. Sådanne oplevelser kunne også få forsøgspersoner til at ændre opfattelsen af homoseksuelle.

Men sammenhængen gjaldt kun de, der levede sig ind i fortællingerne og identificerede sig med den opdigtede karakter.

Det at føle andres følelser, tanker og reaktioner i kroppen, som om de var dine egne, er en kraftfuld oplevelse. Og den kommer spontant, uden at du behøver at prøve siger forsker Lisa Libby i en pressemeddelelse fra Ohio State University.

»Folk opdager ikke engang, hvad det er, der sker med dem. Det er en ubevidst proces.«

Helten når at stemme til valget, og du stemmer selv

Lisa Libby og hende kolleger foretog flere eksperimenter for at finde ud af mere om, hvad læseoplevelsen kunne gøre ved folk.

I et forsøg lod de 82 studerende læse en af flere versioner af en fortælling. Historien handlede om en person, som måtte overkomme en masse forhindringer som motorstop, regnvejr eller køer for at kunne putte valgsedlen i urnen.

De forskellige versioner var skrevet i jeg-form eller i tredjeperson (’Paul gik ind i stemmelokalet’). Desuden handlede nogle versioner om studerende ved samme universitet, som forsøgspersonerne. Andre var om folk, der studerede et andet sted.

Efter læsetimen svarede de studerende på spørgsmål om, hvor meget de havde levet sig ind i historierne.

Resultaterne viste, at de studerende, som havde læst om nogle fra deres eget universitet, i jeg-form, blev mest opslugt af fortællingerne. Og historien havde en indvirkning. Da præsidentvalget blev afholdt nogle dage senere, mødte 65 procent af disse deltagere op for at stemme.

Af forsøgspersonerne, som havde læst om studerende fra et andet universitet, stemte kun 29 procent.

Og det er ikke kun valgdeltagelse, som kan påvirkes af læsestof. I et andet forsøg så det også til at holdningerne kunne ændres, bare indlevelsen var på plads.

Hovedpersonen skal være som én selv

Et forsøg viste, at folk ændrede holdninger til homoseksuelle ved at læse en fiktiv historie om en, men hvor tricket lå i, at de først til sidst fik personens seksuelle orientering at vide. (Foto: Colourbox)

Her skulle 70 heteroseksuelle, mandlige studerende læse lidt forskellige historier om en medstuderendes hverdag. I én version var den fiktive person også heteroseksuel. I en anden version handlede historien om en homoseksuel studerende.

I en tredje variant var hovedpersonen også homoseksuel, men det blev ikke afsløret før i slutningen af fortællingen.

Og netop dette havde meget at sige.

»Hvis deltagerne tidligt vidste, at figuren ikke var som dem – at han var homoseksuel – forhindrede det dem i at blive opslugt af historien,« siger Lisa Libby.

»Men hvis de først sent fik at vide, at hovedpersonen var homoseksuel, havde de lige så stor sandsynlighed for at leve sig ind i personen, som folk der læste om en heteroseksuel studerende.«

Hovedperson ændrede synet på homoseksuelle

Det vigtigste var imidlertid, at varianterne også påvirkede holdningerne til homoseksuelle efterfølgende, mener forskerne.

De, der havde fået figurens seksualitet at vide sent, havde mere positive holdninger til homoseksuelle efter at have læst historien, end de deltagere, som havde fået de andre versioner. De troede også mindre på stereotyper.

Dermed kan det altså se ud som om personerne fra bøgernes verden faktisk kan have en reel påvirkningskraft på virkelige mennesker.

Men der skal noget meget forskning til, før vi kan sige noget sikkert om, hvor meget en sådan sammenhæng har at sige.

Hvor meget skal vi leve os ind i fortællingen? Hvor meget skal romanheltene ligne os? Hvor længe varer en eventuel påvirkning?

Uanset hvad kan forskningen måske være en lille streg i regningen for alle som puster lettet ud, når barnet slukker for computeren og hiver en bog frem.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk