Vi bliver mindre hjælpsomme, når det er varmt
Kilde: 
20 juli 2017

De fleste af os er vilde med, når Solen endelig stikker sine stråler frem mellem skyer og gråvejr for at varme os op. Men hvis vi får det for varmt, har det indflydelse på, hvor meget vi har lyst til at hjælpe omkring os. 

Det skriver forskning.no

Studiet bag opdagelsen er publiceret i European Journal of Social Psychology og er lavet af en række amerikanske forskere, der fandt frem til konklusionen gennem tre undersøgelser, hvoraf den første var et forsøg.

Forskerne delte en gruppe studerende i to og sendte dem til en forelæsning hver om præcis det samme emne med den samme underviser.

Den ene gruppe blev undervist i et tempereret klasseværelse på omkring 20 grader, mens den anden klasse sad i et rum på 26,7 grader.

Eleverne vidste ikke, de var med i et eksperiment.

Efter forelæsningen blev de studerende spurgt, om de ville besvare et hurtigt spørgeskema, som ville gavne en nødhjælpsorganisation.

De fik tilmed nogle minutter af timen til at gøre det, så de ikke skulle bruge frikvarteret på det.

I den første, 'tempererede' gruppe, svarede stort set alle ja, mens det i den 'varme' gruppe kun var seks ud af ti, der sagde ja til at hjælpe. 

»Vi er usikre på, om effekterne, vi ser her, kun skyldes varme, eftersom vi ikke lavede et tilsvarende forsøg med kulde,« lyder det fra Liuba Belkin, der er en af forskerne bag eksperimenterne og professor ved Lehigh University, i en mail til forskning.no. Hun fortætter:

»De studerende klagede ikke over, at det var for varmt, men vi fik dem til at svare på, hvor ukomfortable de var efter at have været i det varme rum,« siger hun og forklarer, at forskerne derfor tror, det er manglen på komfort mere end selve varmen, der er skyld i den manglende hjælpsomhed. 

Anden del af studiet var en betalt spørgeskemaundersøgelse, hvor det viste sig, at svarpersonerne var langt mindre tilbøjelige til at svare på ekstra spørgsmål, hvis de var blevet bedt om at tænke på en oplevelse, hvor de havde haft det rigtig varmt. 

Sidste del af studiet kiggede på nogle interne undersøgelser af butiksassistenternes hjælpsomhed i nogle butikker i Moskva i Rusland.

Under en voldsom hedebølge i sommeren 2010 – som dræbte op mod 11.000 mennesker som følge af skovbrande og smog – var butiksassistenterne i butikker uden klimaanlæg langt mindre tilbøjelige til at spørge kunderne, om de havde brug for hjælp. 

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.